Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Afganský prezident Karzaj sa chce po roku 2014 stiahnuť z politiky

Prezident Afganistanu HÁMID KARZAJ, prezidentom sa stal po tom ako v krajine skončilo vládnutie hnutia Taliban. Foto: TASR/AP

Ďalšie prezidentské voľby sa v Afganistane budú konať v apríli 2014. Karzaj je v najvyššom štátnom úrade od roku 2001.

Naí Dillí 22. mája (TASR) - Afganský prezident Hámid Karzaj dnes vyhlásil, že sa cíti byť "unavený" a po ukončení svojho volebného obdobia sa hodlá stiahnuť z politického života. Informovala o tom agentúra DPA.

"Vo funkcii prezidenta nemienim po roku 2014 zostať za žiadnych okolností," povedal 55-ročný Karzaj novinárom počas svojej dvojdňovej návštevy indického hlavného mesta Naí Dillí. Hoci z ústavného hľadiska už nemôže kandidovať po tretí raz, jeho neprajníci ho obviňujú z toho, že si chce predĺžiť svoje funkčné obdobie.

Na budúci rok z krajiny odídu všetky jednotky ISAF, ktoré Karzaj označil za "dobré pre Afgancov". Zároveň vyjadril obavy, že Afganistan bude po odchode zahraničných vojakov trpieť nárastom násilia rovnako, ako sa to stalo v Iraku.

"S bolesťou sledujeme utrpenie irackého ľudu. Môžem však zodpovedne vyhlásiť, že v Afganistane k ničomu takému nedôjde," povedal Karzaj, pričom dodal, že sa "obáva pretrvávania terorizmu, ktorý krajinu poznačuje už niekoľko rokov".

Prezident zopakoval svoj názor, že "vojna proti terorizmu" sa vedie na nesprávnom mieste, čím sa pokúsil naznačiť, že hnutie Taliban operuje prevažne z bezpečných útočísk spoza hraníc v susednom Pakistane. Podľa jeho slov je afganská vláda v "kontakte" s predstaviteľmi Talibanu ohľadom možných mierových rokovaní. Dodal však, že "zmysluplný" mierový proces závisí od spolupráce s Pakistanom, píše DPA.

Ďalšie prezidentské voľby sa v Afganistane budú konať v apríli 2014. Karzaj je v najvyššom štátnom úrade od roku 2001, keď sa pri vojenskej invázii vedenej Spojenými štátmi podarilo zvrhnúť tamojšie hnutie Taliban.