Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Najmenej šesť civilistov zomrelo pri výbuchu v Afganistane

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Výbušniny boli pripevnené na motocykli a samovražedný bombový útočník ich odpálil v blízkosti futbalového štadióna v Džalálábáde.


Kábul 3. decembra (TASR) - Najmenej šesť civilistov, vrátane jednej ženy a dieťaťa, zahynulo a 13 ďalších utrpelo zranenia pri nedeľnej explózii vo východoafganskej provincii Nangarhár. Informoval o tom v oznámení hovorca provinčného guvernéra.

Výbušniny boli pripevnené na motocykli a samovražedný bombový útočník ich odpálil v blízkosti futbalového štadióna v Džalálábáde, hlavnom meste provincie.

K incidentu sa zatiaľ neprihlásila žiadna skupina. Došlo k nemu práve vo chvíľach, keď sa davy ľudí zhromaždili na štadióne, aby podporili afganského prezidenta Ašrafa Gháního. Hovorca dodal, že provládne zhromaždenie výbuch nezasiahol.



Bol to už štvrtý výbuch alebo bombový útok v meste za posledných 48 hodín, uviedli tlačové agentúry DPA a AP.

Tri po sebe nasledujúce explózie v blízkosti súkromnej rozhlasovej a televíznej stanice v Džalálábáde usmrtili v sobotu najmenej dvoch príslušníkov bezpečnostných síl a zranil ďalších desať ľudí, vrátane policajtov a civilistov. K útoku sa prihlásili militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Dvoma zabitými obeťami boli členovia tajnej služby, jeden z nich zastával úrad riaditeľa špionážneho úseku v Džalálábáde.

V Afganistane sa v tomto období snaží rozšíriť svoj vplyv miestna odnož IS, dodala agentúra AP.