Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Afganistan varoval Pakistan pred ďalšími potýčkami na hraniciach

Štvrtkové zabitie pohraničníka vyvolalo protesty na východe Afganistanu i v afganskej metropole Kábul.

Kábul 6. mája (TASR) - Pakistan "ponesie zodpovednosť za všetky dôsledky" v prípade, že dôjde k ďalším potýčkam na spornej afgansko-pakistanskej hranici. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedlo dnes afganské ministerstvo zahraničných vecí.

V spornej oblasti na afgansko-pakistanských hraniciach dnes opäť vypukla prestrelka medzi vojakmi oboch krajín. Oznámili to afganské úrady.

Ozbrojená konfrontácia na tom istom mieste v provincii Nangarhár si vo štvrtok vyžiadala život jedného príslušníka afganskej hraničnej polície, zatiaľ čo dvaja afganskí a dvaja pakistanskí vojaci utrpeli zranenia.

Nové boje v pohraničnom okrese Gošta vypukli dnes v momente, keď sa príslušníci pakistanskej armády pokúšali opraviť bránu poškodenú pri predchádzajúcej prestrelke.

Štvrtkové zabitie pohraničníka vyvolalo protesty na východe Afganistanu i v afganskej metropole Kábul.

Pohraničné konflikty pravdepodobne ešte viac zhoršia už aj tak napäté vzťahy medzi susednými krajinami. Afganskí predstavitelia dlhodobo obviňujú Pakistan z podpory Talibanu a ďalších povstaleckých frakcii. Islamabad sa naopak sťažuje, že sa afganské pohraničie stalo útočiskom militantov.