Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Afganistan postihlo silné zemetrasenie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Epicentrum zemetrasenia s magnitúdou 6,4 sa nachádzalo v okrese Jurm v afganskej provincii Badachšan v pohorí Hindúkuš, vyplýva z údajov amerického geologického inštitútu USGS.

Kábul 11. januára (TASR) - Silné zemetrasenie zasiahlo vo štvrtok severovýchod Afganistanu. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody ani obete, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Epicentrum zemetrasenia s magnitúdou 6,4 sa nachádzalo v okrese Jurm v afganskej provincii Badachšan v pohorí Hindúkuš, vyplýva z údajov amerického geologického inštitútu USGS. Otrasy začali krátko pred 14.00 h miestneho času (10.30 SEČ) a podľa AFP ich bolo cítiť v Kábule aj pakistanskom hlavnom meste Islamabad.

Zemetrasenia sú v Afganistane časté najmä v hornatej oblasti Hindúkušu, kde sa stretávajú indická a euroázijská tektonická platňa.

Vlani v októbri zomrelo približne 1000 ľudí pri sérii zemetrasení s magnitúdou medzi 4,2 až 6,3 v západnom Afganistane. Aj niekoľko mesiacov po ňom žijú stále tisíce ľudí v stanoch, upozornil Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Najsmrteľnejšie zemetrasenie postihlo Afganistan v roku 1998. Otrasy v severovýchodných provinciách Badachšan a Tachár si vyžiadali životy približne 5000 ľudí.