Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Prezidentské voľby vyhral Ašraf Ghaní, vyplýva z prvých výsledkov

Ashraf Ghaní Foto: TASR/AP

Víťaz volieb by mal nahradiť dosluhujúceho prezidenta Hámida Karzaja, ktorý stojí na čele krajiny od roku 2004 a podľa ústavy už nemohol opäť kandidovať.

Kábul 7. júla (TASR) - Víťazom druhého kola prezidentských volieb v Afganistane sa stal exminister financií Ašraf Ghaní. Vyplýva to z predbežných oficiálnych výsledkov, ktoré dnes zverejnila afganská Nezávislá volebná komisia.

Podľa údajov komisie vo voľbách zo 14. júna hlasovalo za Ghaního 56.44 percent voličov. Výrazne za ním zaostal jeho súper, bývalý minister zahraničných vecí Abdulláh Abdulláh, ktorý získal 43,56 percent odovzdaných hlasov.

Porazený kandidát odmietol výsledky
Porazený kandidát na post afganského prezidenta Abdulláh Abdulláh odmietol dnešné predbežné výsledky druhého kola volieb, podľa ktorých zvíťazil jeho súper Ašraf Ghaní. Informovala o tom agentúra Reuters, odvolávajúc sa na Abdulláhovho hovorcu.

"Neakceptujeme výsledky, ktoré boli dnes zverejnené, a považujeme to za štátny prevrat voči hlasovaniu ľudu," povedal hovorca Abdulláhovej kampane Madžíb Rahmán Rahímí.

Pozorovatelia vopred upozorňovali, že prípadné spochybnenie výsledkov volieb jedným z kandidátov môže krajinu uvrhnúť do nebezpečnej politickej krízy.
Vyhlásenie výsledkov, ktoré bolo pôvodne naplánované na 2. júla, odložili z dôvodu dôkladného auditu volebných miestností, kde podľa tvrdení kandidátov došlo k podvodom.

Zástupcovia oboch prezidentských kandidátov pred zverejnením výsledkov viedli rozhovory o prelomení patovej situácie.

Odmietnutie výsledkov jedným z táborov pre údajné podvody by podľa pozorovateľov mohlo krajinu uvrhnúť do nebezpečnej politickej krízy.

Víťaz volieb by mal nahradiť dosluhujúceho prezidenta Hámida Karzaja, ktorý stojí na čele krajiny od roku 2004 a podľa ústavy už nemohol opäť kandidovať.

USA vyzvali afganské úrady na prešetrenie nezrovnalostí v prezidentských voľbách

Spojené štáty vyzvali dnes afganské úrady, aby podrobne prešetrili nezrovnalostí, ku ktorým malo dôjsť v júnovom druhom kole prezidentských volieb.

"Úplné a dôkladné preskúmanie všetkých odôvodnených nejasností je základom pre potvrdenie, že afganský ľud môže dôverovať čestnosti tohto volebného procesu, ako aj všeobecnému prijatiu novej hlavy štátu," uviedla vo vyhlásení hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Jennifer Psakiová, ktorú citovala agentúra Reuters.

Podľa dnes zverejnených predbežných oficiálnych výsledkov vo voľbách zo 14. júna zvíťazil bývalý minister financií Ašraf Ghaní, píše agentúra Reuters.

Prezidentské voľby sa 14. júna konali v celkovo 23.000 volebných miestnostiach, pričom 1930 z nich sa muselo dodatočne prekontrolovať. Ghaní má nahradiť dosluhujúceho prezidenta Hámida Karzaja, ktorý stojí na čele krajiny od roku 2004 a podľa ústavy už nemohol opäť kandidovať. Konečné výsledky majú byť zverejnené až 22. júla.