Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Afganistan si za prísnych bezpečnostných opatrení volil prezidenta

Foto: TASR/AP
Prezident Afganistanu Hámid Karzaj pri voľbe svojho nástupcu vo volebnej miestnosti v blízkosti prezidentského paláca Foto: TASR/AP

Na voľbách sa podľa odhadov zúčastnilo okolo sedem miliónov voličov, čo je asi 58 percent z 12 miliónov občanov s volebným právom.

Kábul 5. apríla (TASR) - V Afganistane sa po takmer desiatich hodinách skončili prezidentské voľby, z ktorých má vzísť nástupca dlhoročného lídra Hámida Karzaja. Čiastkové výsledky majú byť zverejnené už v nedeľu.

Na prezidentských voľbách v Afganistane sa podľa odhadov zúčastnilo okolo sedem miliónov voličov, čo je asi 58 percent z 12 miliónov občanov s volebným právom. Informovala o tom dnes v Kábule ústredná volebná komisia.

Agentúra Reuters pripomenula, že účasť bola oveľa vyššia ako vo voľbách v roku 2009, keď svoje právo využilo 4,5 milióna voličov, ktorí nepodľahli zastrašovaniu fundamentalistického hnutia Taliban.

Volebné miestnosti sa zatvorili po zhruba desiatich hodinách o 17.00 h miestneho času (14.30 SELČ). Na niektorých miestach čakali voliči v radoch ešte aj v čase uzavretia volebných miestností. Príslušné komisie im v týchto prípadoch umožnili odovzdať hlasy aj po oficiálnom ukončení hlasovania.

Počas hlasovania zaznamenali aj viacero prípadov násilností menšieho rozsahu, predovšetkým vo východných oblastiach krajiny. V súvislosti s raketovými útokmi a prestrelkami zostalo po celej krajine uzavretých 211 z vyše 6200 volebných miestností.

Bezpečnosť volieb zaisťovali státisíce príslušníkov afganskej armády a polície. Mimoriadne prísne boli najmä kontroly vozidiel v okolí volebných miestností.


Prezident Karzaj odvolil a vyzval na vysokú volebnú účasť
Odchádzajúci afganský prezident Hámid Karzaj hodil v rámci dnešných prezidentských volieb svoj hlas do volebnej urny, z ktorých má vzísť jeho nástupca v úrade hlavy štátu, a vyzval spoluobčanov, aby sa týchto volieb zúčastnili.

"Hodil som svoj hlas. Cítim sa šťastný a hrdý ako občan Afganistanu," povedal po odhlasovaní vo volebnej miestnosti zriadenej v jednej z kábulských stredných škôl.

"Prosím príslušníkov afganského národa, aby napriek dažďu, chladnému počasiu a nepriateľským hrozbám vyšli zo svojich domov a išli hlasovať," citovala prezidenta Karzaja agentúra DPA.

"Prosím ich, aby sa pričinili o to, aby ich krajina bola úspešná," zdôraznil Karzaj.

V Afganistane sa dnes konajú voľby prezidentské i voľby do provinčných rád. Hlasovanie sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia. Hnutie Taliban totiž pohrozilo, že ich zmarí.



Prvé správy o násilí, telekomunikácie zrušili posielanie SMS
Zahalené ženy prichádzajú do volebnej miestnosti v Kábule.
Foto: TASR/AP


V deň prezidentských volieb v Afganistane začali už z jeho územia prichádzať aj prvé oficiálne správy o násilnostiach, predovšetkým vo východných oblastiach. Zmonitorovala ich tlačová agentúra DPA.

V provincii Lógar vybuchla bomba na policajnej stanici v okrese Mohammad Agha; podľa vládneho oznámenia utrpeli zranenia dvaja ľudia.

Miestny guvernér zase informoval, že pod paľbu Talibanu z neďalekého kopca v okrese Sijah Gerd v provincii Parván sa dostali tri hlasovacie miestnosti.

Polícia hovorí aj o prestrelke, ktorá vypukla medzi vojakmi a islamistickými vzbúrencami v okrese Sárchání v provincii Kúnar, hraničiacej s Pakistanom.

Afganské ministerstvo telekomunikácií medzitým oznámilo, že počas trvania prezidentských volieb zakázalo posielanie esemesiek, krátkych textových správ z mobilných telefónov.

"Servis SMS bol na požiadanie výboru na riešenie volebných sťažností (ECC) od skorého rána až do 16.00 h prerušený," povedal pre DPA šéf afganského telekomunikačného úradu.

Predseda volebnej podnetnej komisie ECC to však vzápätí dementoval a nemeckej DPA uviedol, že žiadosť o prerušenie servisu SMS oni nikdy nepodali, pretože "taký krok by znemožnil transparentný proces volieb i samotný proces ich monitorovania".