Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pri nálete na Taliban zahynulo najmenej 13 civilistov, tvrdia úrady

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa Džajláního Farháda, hovorcu guvernéra provincie Herát, došlo k náletu v noci nadnes v okrese mesta Šindand.

Kábul 29. augusta (TASR) - Najmenej 13 civilistov vrátane žien a detí zahynulo a sedem ďalších utrpelo zranenia pri nálete afganského letectva na pozície hnutia Taliban v provincii Herát na západe krajiny. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady.

Podľa Džajláního Farháda, hovorcu guvernéra provincie Herát, došlo k náletu v noci nadnes v okrese mesta Šindand. Terčom bola základňa Talibanu a väznica, ktorú spravuje. Civilisti zahynuli vo svojich domoch, ktoré sa nachádzali v blízkosti základne Talibanu.

Väznica bola v dôsledku náletu zničená a 19 väzňov - vojakov a civilistov - z nej utieklo. Pri nálete zahynulo aj 16 militantov Talibanu, dodal hovorca Farhád.

Militantné hnutie Taliban sa prihlásilo k dnešnému samovražednému bombovému útoku v banke v afganskej metropole Kábul. Útok si vyžiadal najmenej päť mŕtvych a deväť zranených.

Terčom útoku bola pobočka súkromnej Kábulskej banky, v ktorej sa útočník odpálil, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na úrady.

Podľa agentúry AP sa banka nachádza zhruba 500 metrov od amerického veľvyslanectva.

Hovorca Talibanu Zabihulláh Mudžáhid vo vyhlásení uviedol, že terčom útoku bolo oddelenie banky, kde si vojaci a policajti chodia pre výplaty.