Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Pri náletoch v afgánskych provinciách zahynulo najmenej 25 civilistov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Asistenčná misia OSN v Afganistane uviedla, že vlani zdokumentovala v tejto stredoázijskej krajine prípady, pri ktorých bolo usmrtených 3438 civilistov a 7015 utrpelo zranenia.

Kábul 25. septembra (TASR) - Najmenej 25 civilistov vrátane detí prišlo v uplynulých dňoch o život pri dvoch samostatných leteckých operáciách v afganských provinciách Kápísá a Vardak. Informovali o tom v utorok afganskí predstavitelia, ktorých vyjadrenia priniesla agentúra AP.

Najmenej 12 ľudí zahynulo v pondelok večer, keď bombardér amerických síl omylom zaútočil na dom s civilistami v provincii Vardak, uviedli členovia tamojšej provinčnej rady.

V rámci spoločnej operácie bola zničená väznica militantného hnutia Taliban, čo viedlo k oslobodeniu ôsmich zadržiavaných vojakov. Podľa jedného z členov provinčnej rady bolo usmrtených i najmenej 40 bojovníkov Talibanu.

Minimálne 13 mŕtvych a päť zranených civilistov medzitým podľa zdrojov AP hlásili v súvislosti s náletom v provincii Kápísá. Americké sily v Afganistane vo svojom vyhlásení potvrdili, že podnikli nálet v tejto časti krajiny, pričom priznali zranenie šiestich príslušníkov miestnych provládnych milícií, ale popreli, že by ujmu boli utrpeli aj "nebojovníci".

Asistenčná misia OSN v Afganistane (UNAMA) uviedla vo svojej správe z februára, že vlani zdokumentovala v tejto stredoázijskej krajine prípady, pri ktorých bolo usmrtených 3438 civilistov a 7015 utrpelo zranenia.