Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Útok na bezpečnostné stanovište v Afganistane zabil šesť policajtov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Útok, ktorý sa stal v skorých ranných hodinách, sa afganským bezpečnostným silám podarilo odraziť až po príchode posíl.

Kábul 30. júna (TASR) - Šesť policajtov zahynulo pri dnes pri útoku militantov z hnutia Taliban na bezpečnostné stanovište, ku ktorému došlo v provincii Faráh na západe Afganistanu.

Hovorca miestnej polície uviedol, že útok, ktorý sa stal dnes v skorých ranných hodinách, sa afganským bezpečnostným silám podarilo odraziť až po príchode posíl.

Pri inom útoku - takisto v provincii Faráh - zahynulo päť bojovníkov Talibanu a ďalší deviati sa zranili. K stratám na strane bezpečnostných síl pri tomto incidente nedošlo.

Nočné útoky na bezpečnostné stanovištia sú v Afganistane na vzostupe. V sobotu večer zaútočili príslušníci Talibanu na policajnú stanicu v západoafganskej provincii Herát. Útok si vyžiadal životy desiatich policajtov, ďalší traja utrpeli zranenia.

Od konca roka 2014 rozširuje Taliban postupne svoj vplyv v tejto stredoázijskej krajine, kde v rokoch 1996-2001 aj reálne vládol. Talibovia sa začali znova vzmáhať pred necelými tromi rokmi, keď americké a medzinárodné vojská oficiálne ukončili v Afganistane bojovú misiu a ukončili tam tak svoj vplyv a úlohu v protiteroristickom ťažení.