Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Policajta, ktorý v Afganistane zastrelil novinárku, odsúdili

Novinárky Kathy Gannon a Anja Niedringhaus Foto: TASR/AP

Novinárky boli oficiálne pod ochranou afganských bezpečnostných síl, keď k ich autu pristúpil policajt a začal do nich strieľať.

Kábul 24. júla (TASR) - Dve cudzinky zastrelili dnes v ich aute neznámi ozbrojenci v západoafganskom Heráte, hlavnom meste rovnomennej provincie. Ich telá previezli afganské bezpečnostné sily do tamojšej nemocnice, informoval hovorca polície. Národnosť žien nebola podľa agentúry DPA doposiaľ známa.

Súd v hlavnom meste Kábul odsúdil na smrť policajta, ktorý zastrelil nemeckú fotoreportérku Anju Niedringhausovú. Súd uznal páchateľa vinným z vraždy, zneužitia funkcie a zo streľby na zahraničných novinárov, ktorí sledovali prezidentské voľby v apríli tohto roku vo východoafganskej provincii Chóst. Voči rozsudku je možné odvolať sa do 15 dní.

Nemecká fotoreportérka a jej kanadská kolegyňa, novinárka Kathy Gannonová cestovali 4. apríla, deň pred prvým kolom prezidentských volieb, vlastným autom v konvoji volebných pracovníkov. Oficiálne boli pod ochranou afganských bezpečnostných síl, keď k ich autu pristúpil policajt a začal do nich strieľať. Nemku na mieste zabil a Kanaďanke spôsobil zranenia.

Jeho obhajca o páchateľovi na súde povedal, že je "duševne chorý", súd to však odmietol.