Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Taliban prevzal zodpovednosť za zabitie známeho politika v Afganistane

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V minulých mesiacoch bolo zabitých v Afganistane celkovo až desať kandidátov do volieb.

Kábul 17. októbra (TASR) - Hnutie Taliban sa prihlásilo k zodpovednosti za bombový útok v afganskej provincii Helmand, pri ktorom prišiel v stredu o život známy parlamentný poslanec Abdal Džabbár Kahramán. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu militantov.

Bomba vybuchla ráno, keď sa počas kampane pred parlamentnými voľbami, ktoré sa budú konať 20. októbra, Kahramán rozprával v meste Laškargáh so svojimi stúpencami. Pri explózii v jeho predvolebnom štábe utrpelo zranenia ďalších sedem ľudí.

V minulých mesiacoch bolo zabitých v Afganistane celkovo až desať kandidátov do volieb.

Hnutie Taliban vydalo tiež v stredu vyhlásenie, v ktorom vystríhalo učiteľov a študentov pred účasťou v nadchádzajúcich parlamentných voľbách a vyzvalo ich tiež, aby neumožnili využitie škôl ako hlasovacích miestností.

Povstalci uviedli vo vyhlásení, že sa zamerajú na voľby, ktoré považujú za nelegitímne, ale nechcú ubližovať civilistom.

Taliban nesúhlasí s demokratickými voľbami, ktoré si podľa neho vynucujú cudzie veľmoci. Hnutie bojuje s afganskými vládnymi jednotkami a silami NATO už viac ako 17 rokov s cieľom opätovne nastoliť svoju formu tvrdej islamskej vlády, dodáva agentúra AP s tým, že Taliban skoro každý deň podniká útoky - prevažne proti afganským vládnym a bezpečnostným zložkám.