Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Bombový útočník, ktorý zasiahol hliadku NATO, mal na sebe burku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zranení sú v stabilizovanom stave a liečia ich v americkej vojenskej nemocnici na leteckej základni Bagram severne od Kábulu.

Kábul 4. augusta (TASR) - Samovražedný bombový útočník, ktorý vo štvrtok večer zasiahol hliadku NATO a zabil jedného vojaka a dvoch afganských civilistov, sa ukrýval pod burkou, ženským odevom zahaľujúcim celé telo. Útočník sa viezol na motocykli. Informoval o tom dnes Abdul Sámí Šarífí, guvernér okresu Karabágh nachádzajúceho sa severne od hlavného mesta Kábul.

Bombový útočník vrazil motocyklom do hliadky NATO, dodal guvernér.

Americká armáda v Afganistane hlásila smrť člena koaličných síl, ale jeho štátnu príslušnosť nezverejnia. Vo vyhlásení sa tiež uvádzalo, že pri útoku utrpelo zranenia päť ďalších vojakov a ich afganský tlmočník, avšak nachádzajú sa v stabilizovanom stave.

K zodpovednosti za útok sa dnes prihlásilo militantné hnutie Taliban, a to v telefonáte hovorcu Talibanu Zabihulláha Mudžáhida s tlačovou agentúrou AP.

Mudžáhid povedal, že samovražedný útočník zo severoafganskej provincie Tachár zasiahol vo štvrtok okolo 20.00 h hliadku neďaleko Karabághu, iba 30 kilometrov severne od Kábulu.

Koaličné sily v Afganistane pozostávajú z vojakov z 39 krajín.

Štvrtkový útok bol druhým samovražedným útokom na konvoje NATO za dva dni. V stredu 2. augusta samovražedný útočník zasiahol konvoj na okraji juhoafganského mesta Kandahár, zabil dvoch vojakov a zranil ďalších štyroch.