Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Afganský parlament schválil bezpečnostné dohody s USA a NATO

Vojaci v Afganistane, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Medzinárodná bojová misia v Afganistane sa má pôvodne skončiť do konca tohto roka.

Kábul 23. novembra (TASR) - Afganský parlament schválil dnes bilaterálnu bezpečnostnú dohodu so Spojenými štátmi, ktorá umožní zahraničným vojakom zostať v krajine aj po roku 2014. Zároveň schválil rovnakú dohodu s NATO, informovala agentúra AP.

Medzinárodná bojová misia v Afganistane sa má pôvodne skončiť do konca tohto roka. Nové dohody, ktoré afganský parlament schválil, umožnia silám USA a NATO nechať na budúci rok v krajine 12.000 vojakov, ktorí budú pôsobiť ako inštruktori a poradcovia.

K schváleniu dohôd došlo po správach, že americký prezident Barack Obama vydal nové smernice, ktoré umožnia vojakom zasahovať nielen proti teroristom z al-Káidy, ale aj proti militantom z Talibanu. Americké letectvo bude môcť zároveň poskytovať vzdušnú podporu.

Podľa agentúry AP a denníka New York Times schválil Obama tieto zmeny v tichosti v uplynulých týždňoch. Ešte v máji tvrdil, že americká armáda nebude na budúci rok plniť bojové úlohy v Afganistane. Misia pre zvyšných 9800 vojakov mala byť podľa neho obmedzená na výcvik afganských síl a hľadanie "zvyškov al-Káidy".