Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Afganistan a USA podpísali bezpečnostnú dohodu

Afgánsky prezident Ašraf Ghaní Foto: TASR/AP

Podpísanie dohody dlho odmietal doterajší afganský prezident Hámid Karzaj, čo zhoršilo vzťahy Kábulu s Washingtonom.

Kábul 30. septembra (TASR) - Predstavitelia Afganistanu a Spojených štátov podpísali dnes bilaterálnu bezpečnostnú dohodu, ktorá umožní americkým vojakom ostať v stredoázijskej krajine po tom, ako v nej spojenci NATO koncom roka ukončia bojové operácie.

Podpísanie dohody dlho odmietal doterajší afganský prezident Hámid Karzaj, čo zhoršilo vzťahy Kábulu s Washingtonom. Nový prezident Ašraf Ghaní, ktorý sa ujal funkcie len tento pondelok, na dnešnej ceremónii povedal, že dohoda signalizuje zásadnú zmenu vo vzťahoch Afganistanu so svetom.

"Táto dohoda je (určená) výlučne pre afganskú bezpečnosť a stabilitu," vyhlásil.

Dohodu na ceremónii v prezidentskom paláci v Kábule, vysielanej v televízii, podpísali poradca afganského prezidenta pre národnú bezpečnosť Haníf Atmar a veľvyslanec USA James Cunningham. Atmar následne podpísal aj ďalšiu dohodu s NATO spoločne s hlavným civilným zástupcom aliancie v Afganistane Mauritsom Jochemsom.

Na základe dohôd zostane v Afganistane pôsobiť podľa predpokladov približne 12.000 zahraničných vojakov, ktorí budú pôsobiť ako školitelia a poradcovia afganských bezpečnostných zložiek. Dohody im zaručujú právnu imunitu, čo bola podmienka USA a NATO pre ďalšiu vojenskú prítomnosť.