Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Útočníci v afganskych uniformách zastrelili troch vojakov NATO

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo/Dario Lopez-Mills

Ide i najnovší útok príslušníkov afganských bezpečnostných síl na ich medzinárodných kolegov či inštruktorov.

Kábul 26. marca (TASR) - Dvaja vojaci NATO, zastrelení dnes afganským vojakom v južnom Afganistane, boli britskí štátni príslušníci. Oznámila to britská vláda.

"Podľa dostupných informácií príslušník afganskej armády spustil streľbu pri vchode na britské veliteľstvo v meste Laškargáh a zabil dvoch britských vojakov. Útočník zahynul pri obrannej streľbe," informoval parlament minister obrany Philip Hammond.

V poslednom období pribúdajú v Afganistane útoky z "vlastných radov" a po sérii takýchto incidentov narastá napätie medzi afganskou vládou a jej zahraničnými podporovateľmi, píše agentúra Reuters.

K podobným útokom patrilo aj spálenie výtlačkov Koránu na základni NATO a masaker 17 dedinčanov, za ktorý už obvinili amerického vojaka.

Strelec v uniforme afganskej armády zastrelil dnes v ranných hodinách na základni v juhoafganskej nepokojnej provincii Helmand dvoch príslušníkov medzinárodných síl NATO, informovali už skôr zdroje zo Severoatlantickej aliancie.

Ide o najnovší útok príslušníkov afganských bezpečnostných síl na svojich zahraničných kolegov či inštruktorov.

Strieľalo sa aj na východe

Afganský policajt zastrelil vojaka NATO na východe krajiny: počas dnešného dňa išlo už o tretiu obeť z radov medzinárodných jednotiek.

Podľa informácií NATO bol vojak operácie ISAF zastrelený údajným členom afganskej miestnej polície, keď sa priblížil ku kontrolnému stanovišťu. V súčasnosti vyšetrujú okolnosti prípadu afganské aj koaličné jednotky, napísala agentúra AP.

V poslednom období pribúdajú v Afganistane útoky z "vlastných radov". Po sérii takýchto incidentov narastá napätie medzi afganskou vládou a jej zahraničnými podporovateľmi.