Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Afganistane sa dnes stali dva samovražedné útoky, neprežilo 20 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pri prvom útoku zahynulo 11 civilistov, pri druhom minimálne 9 ľudí.

Kábul 27. februára (TASR) - Jedenásť civilistov zomrelo a ďalších približne 40 utrpelo zranenia pri dnešnom samovražednom bombovom útoku, zameranom na usmrtenie kmeňového predáka v meste Asadábád, metropole východoafganskej provincie Kunar. Podľa svetových tlačových agentúr o tom informovali oficiálne afganské zdroje.

Pri výbuchu zahynul aj kmeňový staršina menom Hadží Chán Džan, na ktorého bol útok namierený. Zranených civilistov, vrátane niekoľkých detí, previezli do blízkych nemocníc.

Atentátnik zaútočil z idúcej motorky. K zodpovednosti za útok sa bezprostredne neprihlásila žiadna organizovaná skupina.

Provincia Kunar patrí k najodbojnejším provinciám východného Afganistanu. Na jej území je stále aktívny Taliban a okrem neho aj ďalšie militantné organizácie.

Onedlho, v prvý marcový týždeň, by zástupcovia fundamentalistického Talibanu a oficiálni predstavitelia Afganistanu mali začať viesť mierové rozhovory. Začiatkom tohto týždňa sa na tom na rokovaniach v Kábule dohodla štvorstranná koordinačná skupina.

Vládni činitelia sa s talibmi naposledy stretli vlani neďaleko pakistanského Islamabadu. Zámerom ich rozhovorov bolo stabilizovanie situácie vo vojnou zničenom Afganistane - vyjednávanie sa však krátko pred zvolaním druhého kola skončilo neúspechom.

Ďalší útok

Najmenej deväť ľudí zahynulo pri dnešnom samovražednom útoku pred afganským ministerstvom obrany v Kábule. Píše o tom agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie miestnej polície.

"Pri útoku samovražedného útočníka, ktorý pred vstupnou bránou odpálil na sebe vestu s výbušninami, utrpelo zranenia ďalších 13 ľudí," spresnil hovorca kábulskej polície Bašír Mudžáhid.

K zodpovednosti za útok sa na Twitteri prihlásil hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid, podľa ktorého samovražedný útočník "zabil 23 armádnych dôstojníkov a zranil 29 ďalších".

K incidentu v afganskom hlavnom meste došlo len niekoľko hodín po tom, čo v meste Asadábád, metropole východoafganskej provincie Kunar, zomrelo pri samovražednom útoku muža idúceho na motorke 11 civilistov. Tento atentát, ktorý zranil ďalších 40 osôb, bol zameraný na miestneho kmeňového staršinu.