Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Útok samovražedného atentátnika v Kábule si vyžiadal tri obete

Príslušník afganských bezpečnostných síl je na mieste samovražednom útoku. Foto: TASR/AP

K útoku, ktorý sa odohral v juhozápadnej časti Kábulu počas prvého týždňa pôstneho mesiaca ramadán, sa bezprostredne nikto neprihlásil.

Kábul 29. apríla (TASR) - Tri osoby zahynuli a ďalších 15 utrpelo zranenia pri útoku samovražedného atentátnika, ku ktorému došlo v stredu v afganskej metropole Kábul. Informovala o tom agentúra DPA.

K útoku, ktorý sa odohral v juhozápadnej časti Kábulu počas prvého týždňa pôstneho mesiaca ramadán, sa bezprostredne nikto neprihlásil.

Viac než mesiac uplynul v afganskej metropole od krvavého teroristického útoku na chrám náboženskej menšiny sikhov, ktorý si vyžiadal 25 obetí na životoch. Ozbrojenec naň zaútočil v čase náboženského zhromaždenia a mnohých účastníkov zadržiaval niekoľko hodín ako rukojemníkov. Afganské špeciálne sily sa medzitým snažili budovu "vyčistiť" s pomocou príslušníkov medzinárodných vojenských jednotiek.

Podľa ministerstva vnútra špeciálne sily na záver rukojemníckej drámy zachránili najmenej 80 veriacich, ktorí zostali uväznení v priestoroch svätyne, zatiaľ čo útočník hádzal granáty a strieľal z automatickej pušky do davu. K činu sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS).

Sikhovia čelia v konzervatívno-moslimskom Afganistane diskriminácii a v minulosti sa stávali cieľmi útokov islamských extrémistov, čo mnohých viedlo k emigrácii. Ich komunita mala v 70. rokoch 20. storočia desaťtisíce členov, v súčasnosti ich v Afganistane zostala len zhruba tisícka.