Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vláda v Afganistane odmieta rokovať s frakciami Talibanu oddelene

Afgánsky prezident Ašraf Ghaní Foto: TASR/AP

Mierové rokovania medzi afganskou vládou a Talibanom sa minulý týždeň prerušili v počiatočnom štádiu po zverejnení správ o smrti vodcu hnutia mullu Muhammada Umara.

Kábul 3. augusta (TASR) - Afganská vláda dnes upozornila, že popri Talibane nebude samostatne rokovať s inou "ozbrojenou opozíciou", čo je podľa agentúry AP zo strany Kábulu prvým vyjadrením k údajnej kríze vo vedení tohto militantného hnutia.

Vyhlásenie kancelárie prezidenta Ašrafa Ghaního taktiež vylučuje uznávanie akejkoľvek "paralelnej politickej štruktúry". Podľa AP je táto časť takisto narážkou na Taliban, ktorý dodnes vystupuje ako Islamský emirát Afganistan, teda pod názvom svojho režimu, zosadeného po americkej invázii v roku 2001.

Mierové rokovania medzi afganskou vládou a Talibanom sa minulý týždeň prerušili v počiatočnom štádiu po zverejnení správ o smrti vodcu hnutia mullu Muhammada Umara. Ten je údajne mŕtvy už od apríla 2013, keď podľahol tuberkulóze, vedenie Talibanu však až teraz oznámilo, že za nového vodcu zvolilo Umarovho zástupcu Achtara Muhammada Mansúra. Umarovi príbuzní tento výber spochybnili, pričom požadovali všeobecné hlasovanie v rámci hnutia.

Taliban v sobotu zverejnil prvú nahrávku, ktorú označuje za prejav svojho nového vodcu. Mulla Mansúr vyzýva spolubojovníkov na jednotu a sľubuje pokračovať v "džiháde až do vytvorenia islamského štátu". Hovorí aj o mierových rokovaniach, hoci nie je jasné, či ich podporuje, alebo je proti.