Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Afganci žiadajú prepustenie aktivistu za vzdelávanie dievčat

Ilustarčná snímka. Foto: TASR/AP

Vesa otvorene požaduje rešpektovanie práva afganských dievčat na vzdelávanie a opakovane vyzýva talibmi vedenú vládu, aby príslušný zákaz zrušila, píše AP.

Kábul 29. marca (TASR) - V Afganistane sa množia výzvy na prepustenie aktivistu a autora projektu propagujúceho vzdelávanie pre afganské dievčatá, ktorého zatkli v pondelok v Kábule. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

Misia OSN v Afganistane na svojom účte na sociálnej sieti Twitter napísala, že Matiulláha Vesu zadržali v Kábule ešte v pondelok. Je prezidentom a zakladateľom afganskej mimovládnej skupiny Pen Path, ktorá po celej krajine cestuje s mobilnou školou a knižnicou.

Afganistan je jedinou krajinou na svete, kde dievčatá nesmú chodiť na strednú školu. Tento zákaz vyhlásilo vládnuce fundamentalistické hnutie Taliban krátko po tom, ako sa v auguste 2021 opäť zmocnilo vlády nad krajinou. Predchádzalo tomu stiahnutie zahraničných jednotiek vedených Spojenými štátmi.

Vesa otvorene požaduje rešpektovanie práva afganských dievčat na vzdelávanie a opakovane vyzýva talibmi vedenú vládu, aby príslušný zákaz zrušila, píše AP. Zatkli ho v pondelok pred kábulskou mešitou po skončení večerných modlitieb, potvrdila o deň neskôr jeho rodina i misia OSN v Afganistane.

Americká chargé d'affaires v Afganistane Karen Deckerová v utorok na sociálnej sieti Twitter vyjadrila obavy z "mnohých znepokojujúcich správ" o Afgancoch zatýkaných počas pokojných protestov.

Poľutovanie nad zatknutím Vesu vyjadril aj bývalý afganský prezident Hámid Karzaj.

Afganské ministerstvo pre informácie a kultúru kontrolované Talibanom naopak Vesovo zadržanie obhajovalo s tým, že "jeho kroky boli podozrivé a (vládnuci) režim má právo žiadať od takýchto ľudí vysvetlenie".

Brat Vesu ďalej uviedol, že jednotky Talibanu v utorok obkľúčili jeho dom, bili rodinných príslušníkov a zhabali mobilný telefón zatknutého aktivistu.

Na sociálnych sieťach prebieha kampaň za okamžité prepustenie Matiulláha Vesu, píše AP.