Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Afganci žiadajú spravodlivosť pre neprávom zlynčovanú ženu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Hlavný afganský vyšetrovateľ v nedeľu potvrdil, že Farchunda, ktorú dav napriek jej nevine zlynčoval pre údajné spálenie koránu, bola nevinná.

Kábul 23. marca (TASR) - Stovky Afgancov protestovali dnes v uliciach Kábulu a žiadali spravodlivosť pre ženu, ktorú dav napriek jej nevine zlynčoval pre údajné spálenie koránu. Informovala o tom agentúra AP.

Demonštranti sa dnes zhromaždili pri kábulskej Mešite kráľa dvoch mečov a apelovali na vládu, aby stíhala všetky osoby zodpovedné za smrť Farchundy, ktorá bola, podobne ako mnoho Afgancov, známa len pod jedným menom.

Dvadsaťsedemročnú učiteľku islamských štúdií Farchundu napadol minulý štvrtok v blízkosti známej žltej kábulskej mešity rozzúrený dav, pozostávajúci prevažne z mužov. Mladú Afganku útočníci najskôr dobili palicami, zhodili zo strechy, prešli autom a následne mŕtvu ženu podpálili. Telo obete potom hodili do neďalekej rieky Kábul.

Polícia dosiaľ zatkla v súvislosti s týmto tragickým incidentom 13 podozrivých osôb a suspendovala 13 mužov zákona. Tí údajne nezakročili proti neprávu páchanému voči mladej žene, čo potvrdil aj záznam z miesta činu nakrútený na mobilný telefón.

Hlavný afganský vyšetrovateľ v nedeľu potvrdil, že Farchunda bola nevinná. Na nedeľňajší pohreb Afganky prišli stovky ľudí.

Afganský prezident Ašraf Ghaní odsúdil kruté zabitie mladej ženy a útok označil za "ohavný". Niektorí poprední afganskí duchovní však vyjadrili názor, že dav mužov mal právo v celom rozsahu brániť svoju moslimskú vieru.