Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Afganistane zneškodnili ozbrojencov útočiacich na indický konzulát

Príslušníci afganských bezpečnostných síl skúmajú miesto samovražedného útoku pri Kábulskom medzinárodnom letisku v Kábule 4. januára 2016. Foto: TASR/AP

Zatiaľ neidentifikovaní ozbrojenci prepadli indické zastupiteľstvo v nedeľu podvečer miestneho času.

Kábul 5. januára (TASR) - Prestrelka medzi príslušníkmi afganských špeciálnych jednotiek a trojicou ozbrojencov, ktorí v nedeľu večer prepadli indický konzulát v meste Mazáre Šaríf na severe Afganistanu, sa po 24 hodinách skončila smrťou všetkých útočníkov. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľa afganskej polície.

Zatiaľ neidentifikovaní ozbrojenci prepadli indické zastupiteľstvo v nedeľu podvečer miestneho času. Keď sa im nepodarilo preniknúť do tohto objektu, zabarikádovali sa v priľahlej štvorposchodovej budove a odtiaľ ostreľovali konzulát a zasahujúcich vojakov. Bezpečnostné zložky napokon operáciu ukončili po tom, ako sa z vrtuľníkov spustili na strechu budovy, kde boli ozbrojenci zabarikádovaní, a zneškodnili ich.

Indický veľvyslanec v Afganistane ešte v pondelok v odkaze zverejnenom na Twitteri napísal, že pracovníci diplomatického úradu sú v bezpečí a zdraví.

Hovorca polície v provincii Balch v severnom Afganistane dnes uviedol, že incident sa skončil v noci na dnes. Potvrdil, že útočníkmi boli traja muži, a dodal, že všetkých zabili. Pri ich útoku utrpelo zranenia celkovo desať ľudí vrátane piatich civilistov, ktorí sa dostali počas prestrelky pod paľbu.

K zodpovednosti za útok sa dosiaľ neprihlásila žiadna extrémistická skupina.