Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Afganské bezpečnostné sily zadržali ôsmich podozrivých teroristov

Na ilustračnej snímke afganské bezpečnostné sily. Foto: TASR/AP Photo

Zadržaní teroristi sú členmi siete Hakkáníovcov.

Kábul 23. januára (TASR) - Afganské bezpečnostné sily zadržali osem osôb podozrivých z prípravy samovražedného bombového útoku na autobus televíznej produkčnej spoločnosti Kaboora Production, pri ktorom zahynulo v stredu sedem ľudí. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Podľa afganského Národného riaditeľstva pre bezpečnosť (NDS), boli všetci ôsmi podozriví zatknutí v kábulskom okrese Bagramí. "Zadržaní teroristi sú členmi siete Hakkáníovcov, ktorá stredajší útok naplánovala a uskutočnila," uvádza sa vo vyhlásení NDS.

Samovražedný atentátnik zaútočil v stredu neďaleko ruského veľvyslanectva v Kábule na autobus vezúci viac ako 30 členov afganskej televíznej produkčnej spoločnosti Kaboora Production. Pri výbuchu zomrelo sedem ľudí z televízie TOLOnews a ďalších 26 osôb utrpelo zranenia.

Teroristická sieť Hakkáníovcov - so sídlom v centrálnej pakistanskej kmeňovej oblasti a napojením na medzinárodnú teroristickú organizáciu al-Káida a fundamentalistické hnutie Taliban - stála v uplynulých rokoch za veľkým počtom útokov na afganské armádne ciele, ale i jednotky NATO.

Dnes už nežijúci zakladateľ siete Džalaluddín Hakkání bol vodcom afganských partizánskych oddielov bojujúcich v 80. rokoch minulého storočia proti sovietskym jednotkám po ich vpáde do Afganistanu.

Americkí predstavitelia priznávajú, že čase sovietskej invázie do Afganistanu v rokoch 1979-1989 bol Hakkání cenným spojencom americkej tajnej služby CIA, neskôr sa však pridal na stranu hnutia Taliban, keď v roku 1996 prevzalo moc v Afganistane. Vo vláde Talibanu, vedenej mullom Umarom, Hakkání zastával ministerskú pozíciu.