Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Afganské sily čoskoro prevezmú kontrolu nad väčšinou krajiny

Výcvik afganskej armády a polície podľa jeho slov pokračuje veľmi dobre napriek narastajúcemu počtu útokov, pri ktorých príslušníci afganských jednotiek.

Mons 28. marca (TASR) - Afganské bezpečnostné sily začnú už čoskoro preberať zodpovednosť za zaisťovanie bezpečnosti v oblastiach, v ktorých žijú tri štvrtiny z 29 miliónov obyvateľov krajiny. Uviedol to dnes hlavný veliteľ NATO admirál James Stavridis.

Výcvik afganskej armády a polície podľa jeho slov pokračuje veľmi dobre napriek narastajúcemu počtu útokov, pri ktorých príslušníci afganských síl obrátili svoje zbrane proti vojakom USA a Severoatlantickej aliancie.

"Za veľmi krátky čas oznámime ďalší presun (kontroly), ktorý bude pokrývať 75 percent obyvateľstva," povedal Stavridis v rozhovore pre tlačovú agentúru AP. Bližšie podrobnosti o termíne oznámenia neuviedol.

Stavridis dodal, že cieľový počet vyše 350.000 príslušníkov afganských bezpečnostných síl bude dosiahnutý v lete tohto roka, o niekoľko mesiacov skôr než určovali predošlé plány.

Proces odovzdávania zodpovednosti za bezpečnosť Afgancom vlani urýchlili. Namiesto šiestich obsahuje zmenený plán len päť fáz, z ktorých posledná sa začne už v polovici roku 2013 namiesto roku 2014. Do konca roku 2014 by mala z Afganistanu odísť väčšina vojakov NATO.