Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Afganské úrady prepustili 100 väzňov z hnutiaTaliban

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Stovka väzňov patrí medzi 5000 osôb, ktoré sa majú dostať na slobodu na základe dohody, ktorú koncom februára podpísalo hnutie Taliban so Spojenými štátmi.

Kábul 8. apríla (TASR) - Afganské úrady v stredu oznámili, že prepustili 100 väznených členov radikálneho hnutia Taliban, informovala agentúra AP.

Hovorca afganskej Rady národnej bezpečnosti Džavíd Fajsal povedal, že väzni boli prepustení z vojenskej základe Bagrám neďaleko Kábulu. Skupina 15 vysoko postavených veliteľov Talibanu, o prepustenie ktorých hnutie žiadalo, ale medzi prepustenými nie je, uvádza agentúra DPA.

Prepustenie väzňov je dôležitý prvý krok na začatie rokovaní medzi hnutím Taliban a afganskou vládou, ktoré majú za cieľ ukončiť vojnový konflikt v tejto krajine, pripomína AP.

Stovka väzňov patrí medzi 5000 osôb, ktoré sa majú dostať na slobodu na základe dohody, ktorú koncom februára podpísalo hnutie Taliban so Spojenými štátmi. Hnutie Taliban však uviedlo, že si musí overiť, či sú mená prepustených väzňov skutočne na zozname, ktorý počas rokovaní odovzdalo Washingtonu.

Taliban v noci z pondelka na utorok oznámil, že sa už nebude zúčastňovať na rozhovoroch s afganskou vládou o výmene väzňov, ktoré sa považujú za podstatný ďalší krok pri napĺňaní mierovej dohody so Spojenými štátmi.

Hovorca Talibanu Suhajl Šáhín v príspevku na Twitteri obvinil vládu prezidenta Ašrafa Ghaního, že prepustenie väzňov "pod neustálymi zámienkami" odkladala.

Člen vládneho vyjednávacieho tímu Matín Bek následne uviedol, že prepustenie väzňov sa zdržiava, pretože Taliban požaduje pustiť na slobodu 15 "najvyšších veliteľov". "Nemôžeme prepustiť vrahov našich ľudí. Nechceme, aby sa vrátili na bojisko," povedal Bek.