Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Afganské ženy protestovali v súkromných priestoroch

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Misia OSN v Afganistane v piatok vyzvala vládu Talibanu, aby zrušila obmedzenia týkajúce sa žien a dievčat.

Kábul 8. marca (TASR) - Skupiny afganských žien v piatok pri príležitosti Medzinárodného dňa žien usporiadali demonštrácie, ktoré sa konali v súkromných priestoroch, keďže úrady Talibanu netolerujú akcie aktivistov v uliciach. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Od návratu k moci v auguste 2021 zaviedol Taliban niekoľko prísnych pravidiel a zákazov, pričom najväčšia časť obmedzení sa týka žien, čo Organizácia Spojených národov (OSN) označila za "rodový apartheid". Ženy sa nesmú zúčastňovať na verejnom živote, cestovať bez svojho mužského príbuzného a získať určité zamestnania, chodiť na strednú či vysokú školu, ale ani navštevovať parky, trhy či fitnes centrá.

Aktivistky zo skupiny Purpurové soboty uviedli, že v niekoľkých provinciách sa zišla hŕstka žien, ktorá žiadala zrušenie obmedzení pre ženy. V provincii Tachár na severe Afganistanu šírili aktivisti fotografie siedmich žien, ktoré si zakrývali tváre papiermi s nápisom: "Práva, spravodlivosť, sloboda".

"Naše mlčanie a strach sú najväčšou zbraňou Talibanu," povedala vo videu účastníčka demonštrácie.

V provincii Balch protestujúce ženy držali transparenty s nápismi "Nedajte Talibanu šancu" a "Zachráňte afganské ženy". Asi 20 žien sa vo štvrtok zhromaždilo v kancelárii na akcii organizovanej Afganským združením nevidiacich v meste Mazár-e Šaríf na severe krajiny.

"Ženy tvoria polovicu ľudskej spoločnosti ako matky, manželky, sestry, dcéry a učiteľky. Posvätné náboženstvo islamu nie je proti práci a vzdelávaniu žien," uviedla jedna z demonštrantiek.

Misia OSN v Afganistane v piatok vyzvala vládu Talibanu, aby zrušila obmedzenia týkajúce sa žien a dievčat. V opačnom prípade hrozí, že "krajina bude zatlačená do ešte hlbšej chudoby a izolácie".

Orgány Talibanu opakovane odmietli medzinárodnú kritiku ako propagandu. Hovorca hnutia Zabíhulláh Mudžáhid v piatok v rozhovore pre afganský spravodajský kanál Tolo News uviedol, že vláda Talibanu dodržiava práva žien náležite podľa učenia islamu.