Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Afganskí vojaci zabili 12 spiacich kolegov

Foto: TASR/AP

Opakované útoky páchané vojakmi voči vlastným kolegom trápia nielen afganské ale aj medzinárodné jednotky v krajine.

Kábul 27. septembra (TASR) - Dvanásť afganských vojakov zahynulo v spánku po tom, ako na nich zaútočili dvaja vlastní kolegovia na základni neďaleko mesta Kundúz na severe krajiny. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s tým, že ide o ďalší útok v radoch afganskej armády spáchaný zradikalizovanými vojakmi.

Dvaja vojaci, zrejme napojení na afganské povstalecké hnutie Taliban, po spáchaní nočného útoku utiekli a pridali sa k vzbúrencom, povedal predstaviteľ provinčnej polície.

Základňa, na ktorej došlo k tomuto incidentu, je súčasťou obranného pásma okolo hlavného mesta rovnomennej severoafganskej provincie. Oblasť vlani nakrátko dobyli bojovníci Talibanu. Hnutie sa vtedy prvýkrát ujalo kontroly nad touto metropolou od straty moci v krajine v roku 2001.

Opakované útoky páchané vojakmi voči vlastným kolegom trápia nielen afganské ale aj medzinárodné jednotky v krajine, čím sa podkopáva bojová morálka a dôvera, komentovala agentúra Reuters.

Západom podporované a vycvičené afganské vládne sily bojujú proti rôznym povstaleckým skupinám, predovšetkým proti hnutiu Taliban. To sa pokúša vytlačiť zahraničných vojakov a obnoviť fundamentalistický islamistický režim v krajine.