Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Afganský generál polície zahynul pri samovražednom atentáte na svadbe

Foto: TASR/AP

O život prišlo množstvo miestnych predstaviteľov, vrátane vplyvného uzbeckého politika, poslanca afganského parlamentu a vojenského veliteľa Ahmada Chána Samangáního, ktorý vydával svoju dcéru.

Kábul 14. júna (TASR) - Samovražedný atentátnik sa dnes odpálil v svadobnej sieni na severe Afganistanu, pričom zabil najmenej 23 a zranil 60 ľudí.

O život prišlo množstvo miestnych predstaviteľov, vrátane vplyvného uzbeckého politika, poslanca afganského parlamentu a vojenského veliteľa Ahmada Chána Samangáního, ktorý vydával svoju dcéru.

Atentátnik opásaný výbušninami sa odpálil v momente, keď politika objal, aby mu zablahoželal k vydaju dcéry. Samangání patril medzi popredným lokálnym lídrom vystupujúcim proti hnutiu Taliban, ktoré sa však od útoku dištancovalo.

Zraneniam krátko po výbuchu podľahol aj Samangáního príbuzný, generál Saíd Ahmad Sámih, veliteľ afganskej polície pre oblasť západného Afganistanu. V kritickom stave sú aj ďalší zranení.

"Nepriatelia Afganistanu znovu zaútočili na mudžahídov, ktorí sa usilujú o národnú jednotu," uviedol pri odsúdení útoku prezident Hámid Karzaj.

Podľa polície sa útočník dostal na svadbu, keďže hostiteľ nariadil strážcom, aby v slávnostný deň neobťažovali hostí bezpečnostnými prehliadkami.

K výbuchu došlo v meste Ajbak, metropole provincie Samangán, obývanej prevažne tadžickým a uzbeckým obyvateľstvom. Útok je podľa agentúry AP vážnym úderom pre úsilie afganského prezidenta Hámida Karzaja o zjednotenie početných etnických skupín žijúcich v tejto stredoázijskej krajine.

Afganský prezident opakovane vyzýva militantov z Talibanu, aby zložili zbrane a zaradili sa do politického procesu. K tomu však potrebuje aj podporu kľúčových menšinových lídrov, ku ktorým patril aj Samangání.