Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Afganský konflikt vyhnal v roku 2017 z domovov už takmer 90.000 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

OSN dodala, že bezpečnostná situácia vo všetkých regiónoch Afganistanu je čoraz nestálejšia a neistejšia, pretože dochádza k bojom vo veľkom počte provincií.

Kábul 9. mája (TASR) - Prebiehajúci konflikt v Afganistane donútil od začiatku roka 2017 opustiť domovy 88.481 ľudí. Podľa agentúry DPA o tom dnes vo svojej správe informovala Organizácia Spojených národov.

Odchod obyvateľov bol nutný v 29 z 34 provincií krajiny, spresnila OSN. Dodala, že bezpečnostná situácia vo všetkých regiónoch Afganistanu je čoraz nestálejšia a neistejšia, pretože dochádza k bojom vo veľkom počte provincií.

Severovýchodné provincie Kundúz a Badachšán zažívajú obzvlášť kruté boje, keďže militanti z hnutia Taliban dobyli dva okresy v priebehu jedného týždňa, to znamená odvtedy, ako ohlásili jarnú ofenzívu.

V týchto provinciách bolo podľa správy od januára vyhnaných z domovov 34.881 jednotlivcov, "teda tesne pod 40 percent z celkového počtu obyvateľov vyhnaných bojmi po celej krajine".

OSN odhaduje, že v Kundúze bolo v posledných dňoch vyhnaných z domovov ďalších 30.000 ľudí, a to neustále prebiehajúcimi bojmi v okrese Kaláje Zál, ale aj na hlavnej ceste spájajúcej mestá Kundúz a Chán Ábád. Tieto odhady organizácia preveruje.

V roku 2016 ušlo z dedín a domovov vyše 660.600 civilistov.

Tento rok OSN očakáva, že vo vnútri krajiny bude vysídlených ďalších 450.000 osôb.