Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Izrael podporuje bezpečné zóny v pásme Gazy pred údajným útokom

Izraelčania kontrolujú poškodené autá po tom, čo ich zasiahla raketa vypálená z pásma Gazy v Aškelone na juhu Izraela v piatok 13. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Spojené štáty rokujú s Egyptom o otvorení jediného hraničného priechodu Rafah medzi Egyptom a pásmom Gazy pre cudzincov, ktorí chcú utiecť, uviedol nemenovaný predstaviteľ.

Dauha/Tel Aviv 13. októbra (TASR) - Izrael vyjadril podporu myšlienke zriadiť bezpečné zóny pre civilistov v pásme Gazy pred očakávanou pozemnou ofenzívou izraelských síl proti militantom z radikálneho hnutia Hamas. S odvolaním na nemenovaného predstaviteľa USA o tom informovala agentúra AFP, píše TASR.

Spojené štáty a Izrael vo štvrtok rokovali o "potrebe vytvoriť bezpečné oblasti, kam by sa civilisti mohli presťahovať a kde by boli v bezpečí pred legitímnymi bezpečnostnými operáciami Izraela", uviedol citovaný zdroj. Do diskusií o spôsobe evakuácie je podľa neho zapojený Červený kríž aj OSN.

Spojené štáty rokujú s Egyptom o otvorení jediného hraničného priechodu Rafah medzi Egyptom a pásmom Gazy pre cudzincov, ktorí chcú utiecť, uviedol nemenovaný predstaviteľ s tým, že Washington o tom rokuje s Káhirou.

Egypt vo štvrtok tvrdil, že priechod Rafah je otvorený a vyzval Izrael, aby nepodnikal útoky na palestínsku stranu tohto priechodu.

Izraelská armáda v piatok civilistov v meste Gaze vyzvala, aby sa evakuovali na juh palestínskej enklávy pred možnou pozemnou ofenzívou proti militantom z hnutia Hamas. V meste Gaze žije vyše jeden milión obyvateľov.