Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

AFP:Rokovania o prímerí v Pásme Gazy pokračujú napriek obnoveniu bojov

Na archívnej snímke oheň a dym stúpajú po izraelskom nálete na mesto Gaza. Foto: TASR/AP

Prestávka v bojoch sa začala pred týždňom 24. novembra.

Dauha 1. decembra (TASR) - Rokovania medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas o obnovení prímeria v Pásme Gazy pokračujú aj napriek obnoveniu bojov. S odvolaním sa na nemenovaný zdroj oboznámený s rokovaniami to uviedla agentúra AFP, informuje TASR.

"Stále pokračujú rokovania s katarskými a egyptskými sprostredkovateľmi napriek obnoveniu izraelských vzdušných útokov na Gazu," uviedol zdroj, ktorý si pre citlivosť rokovaní želal zostať v anonymite.

Podľa AFP sa počas noci intenzívne diskutovalo o predlžení prímeria. To však napokon vypršalo v piatok o 07.00 h miestneho času (06.00 h SEČ). Krátko na to Izrael oznámil, že obnovil bojové operácie v Pásme Gazy, a Hamas obvinil z porušenia prímeria.

Podľa izraelského premiéra Benjamina Netanjahua Hamas porušil prímerie, keď nesúhlasil s prepustením ďalších rukojemníkov a neprepustil všetky unesené ženy tak, ako to bolo dohodnuté, a v piatok ráno zaútočil na Izrael raketami.

Prestávka v bojoch sa začala pred týždňom 24. novembra. Najprv trvala štyri dni a potom ju predĺžili o niekoľko dní za pomoci vyjednávačov Kataru a Egypta. Počas týždňového prímeria Hamas a ďalšie militantné skupiny v Pásme Gazy prepustili vyše 100 rukojemníkov, väčšinou Izraelčanov, a výmenou za to Izrael prepustil zo svojich väzníc 240 Palestínčanov. V Pásme Gazy je však ešte stále približne 140 rukojemníkov.