Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Africká únia odmietla pozorovať parlamentné voľby v Burundi

Ilustračná fotka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

O rozhodnutí Komisie Africkej únie informovala jej predsedníčka Nkosazana Dlamini Zuma, napísala tlačová agentúra Reuters.

Nairobi/Kigali 28. júna (TASR) - Africká únia dnes oznámila, že nebude v pondelok plniť funkciu pozorovateľa na parlamentných voľbách v Burundi, pretože podmienky ich konania neumožňujú, aby boli voľby slobodné, čestné, transparentné a dôveryhodné.

O rozhodnutí Komisie Africkej únie informovala jej predsedníčka Nkosazana Dlamini Zuma, napísala tlačová agentúra Reuters.

Opozičné strany vyhlásili, že budú voľby bojkotovať na protest proti tomu, že sa prezident Pierre Nkurunziza bude v prezidentských voľbách na budúci mesiac uchádzať o tretí mandát. Vyjadrili tiež obavy, že voľby nebudú čestné a iba zhoršia terajšiu najhoršiu politickú krízu v krajine od skončenia občianskej vojny v roku 2005.

Predseda burundského parlamentu, Pie Ntavyohanyuma, ušiel z krajiny v obave o svoj život po tom, ako osobne odporučil prezidentovi, aby sa svojho úmyslu opätovne kandidovať vzdal. Svoj útek z krajiny oznámil z Belgicka iba deň pred parlamentnými voľbami vo vysielaní francúzskej televíznej stanice France 24.

Agentúra Reuters uviedla, že minulý týždeň ušiel z rovnakého dôvodu do Belgicka druhý viceprezident Gervais Rufyikiri.

V máji, počas demonštrácií za odstúpenie prezidenta, ušiel z Burundi podpredseda volebnej komisie a sudca súdu vyššej inštancie.