Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Africká únia sa zrejme stane členom skupiny G20

Indický premiér Naréndra Módí vystupuje s prejavom na podnikateľskom fóre B20, ktoré sa koná pred septembrovým summitom G20 v Indii v Naí Dillí v nedeľu 27. augusta 2023. Indický premiér Naréndra Módí vyzval v na vstup Africkej únie (AÚ) do skupiny G20. Foto: TASR/AP

Indický premiér Naréndra Módí v tejto súvislosti vyjadril presvedčenie, že rozvojové krajiny musia získať výraznejšie slovo v globálnych rozhodovacích procesoch.

Naí Dillí 8. septembra (TASR) — Africká únia (AÚ), ktorú tvorí 55 krajín s 1,4 miliardou obyvateľov, sa zrejme stane členom skupiny G20 združujúcej najväčšie svetové ekonomiky. Pred víkendovým summitom G20 v indickej metropole Naí Dillí o tom informovala agentúra AFP.

Návrh na stále členstvo panafrickej organizácie v skupine G20 podporili Spojené štáty aj Európska únia.

Prijatie tohto rozhodnutia sa očakáva v sobotu dopoludnia, teda v prvý deň dvojdňového summitu, uviedli predstavitelia Indie ako hostiteľskej krajiny, ktorá členstvo AÚ taktiež podporuje.

Indický premiér Naréndra Módí v tejto súvislosti vyjadril presvedčenie, že rozvojové krajiny musia získať výraznejšie slovo v globálnych rozhodovacích procesoch.

"Teším sa na to, že privítame AÚ ako stáleho člena G20," povedal v piatok predseda Európskej rady Charles Michel po príchode do Naí Dillí.

Hlavný indický vyjednávač na margo členstva AÚ v G20 uviedol, že India už oslovila "každú jednu krajinu" a podarilo sa mu ich pre tento návrh získať. Ďalšie podrobnosti však neposkytol.

AFP však pripomína, že skupina G20 je aktuálne hlboko rozdelená vo viacerých kľúčových otázkach — od vojny na Ukrajine až po klimatickú zmenu. Je preto stále možné, že niektorá krajina by mohla návrh na členstvo AÚ vetovať.

Do dejiska konania summitu už v piatok pricestoval úradujúci predseda Africkej únie Azali Assoumani, prezident afrického ostrovného štátu Komory.

AÚ sídli v etiópskom hlavnom meste Addis Abeba a celkovo má 55 členských krajín — šesť z nich, v ktorých vládnu vojenské junty, má však v súčasnosti pozastavené členstvo.

Skupinu G20 tvorí 19 krajín a Európska únia. Jej členské krajiny vytvárajú 85 percent svetového HDP a žijú v nich dve tretiny svetovej populácie. Jej jediným členom z Afriky je v súčasnosti Juhoafrická republika.