Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Agentúra AP: Clintonová zatlačila v bojovnej debate Trumpa do obrany

Na snímke prezidentský kandidát Donald Trump. Foto: TASR/AP

Bývalá prvá dáma na margo realitného magnáta uviedla, že toto je muž, ktorý nazval ženy prasatami, flákačkami a psami.

Hempstead 27. septembra (TASR) - Republikánsky kandidát Donald Trump sa v prvej prezidentskej debate v pondelok večer snažil vinu za ekonomické a národnobezpečnostné problémy Spojených štátov zvaliť na demokratickú súperku Hillary Clintonovú. Navyše, túto bývalú senátorku a exministerku zahraničných vecí znevážil ako "typickú političku" neschopnú priniesť zmenu, po ktorej mnoho Američanov tak túži. Po televíznej diskusii to dnes v analýze napísala tlačová agentúra AP.



Trump sa však počas väčšiny 90-minútovej debaty nachádzal v obrannej pozícii a pôsobil neisto. Clintonová bola dôkladne pripravená a ukázalo sa to nielen v detailných odpovediach na otázky o jej vlastných politických návrhoch, ale takisto v ostrej kritike Trumpových podnikateľských záležitostí, jeho predchádzajúcich výrokov o ženách a jeho nepravdivých tvrdení, že prezident Barack Obama sa možno nenarodil v USA, napísala AP.

Demokratická nominantka na prezidenta tvrdo skritizovala Trumpa aj za neochotu zverejniť daňové priznania, čím porušuje desaťročia trvajúcu tradíciu prezidentských kampaní. Clintonová vyhlásila: "Niečo skrýva."



Trump zareagoval, že nemôže zverejniť daňové priznania, lebo ešte prebieha audit - hoci daňoví experti tvrdia, že audit nie je vôbec prekážkou pri zverejňovaní takýchto informácií. Keď Clintonová spomenula, že Trump to odmieta urobiť, lebo možno nezaplatil federálne dane, prerušil ju vyhlásením "Takže som múdry".

Kandidáti sa zúčastnili na debate v čase, keď je ich zápas o to, aby sa stali 45. prezidentom USA, neobyčajne tesný. Obaja súperi mali v diskusii chvíle, ktoré určite povzbudili jadro ich voličov, ale nie je isté, či táto udalosť nejako dramaticky zmení priebeh boja o Biely dom, uviedla agentúra AP.



Debata bola od začiatku konfrontačná, pričom Trump sa často snažil Clintonovú prerušiť a rozprával do jej odpovedí. Clintonová bola rozvážnejšia a zdržanlivejšia, často sa pri odpovediach usmievala, dobre si uvedomujúc televízne kamery, ktoré zachytávali jej reakciu.

Clintonová využila príležitosť, aby voličom pripomenula Trumpove sporné výroky o ženách - pričom práve voličky budú rozhodujúce pre výsledok amerických prezidentských volieb 8. novembra.

"Toto je muž, ktorý nazval ženy prasatami, flákačkami a psami," uviedla demokratka, ktorú citovala AP.