Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Agentúra EÚ pre základné práva vyzýva na odstránenie rasizmu v polícii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medzi odporúčania, ako problém vyriešiť, agentúra zaradila lepší zber dát.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Viedeň 10. apríla (TASR) - Agentúra EÚ pre základné práva (FRA) vyzvala v stredu na prijatie reforiem s cieľom odstrániť rasizmus pri výkone policajnej služby v celej Európskej únii. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Ľudia s odlišným etnickým pozadím sú terčom rasistických poznámok, častejších zastavení zo strany policajtov a dokonca aj násilia, uviedla FRA v prvej celoeurópskej štúdii o probléme rasizmu v polícii.

Medzi odporúčania, ako problém vyriešiť, agentúra zaradila lepší zber dát. V štúdii totiž zistila, že väčšina členských štátov EÚ nezbiera oficiálne údaje o incidentoch spojených s rasizmom, do ktorých boli zapojení policajti, alebo ich nezaznamenáva riadne.

V dôsledku nedostatku údajov na úrovni štátov je náročné plne vyhodnotiť rozsah problému a navrhnúť účinné riešenia, uviedla FRA. Podotkla, že tieto údaje zverejňujú pravidelne alebo na vyžiadanie iba Česká republika, Nemecko a Holandsko.

V záveroch štúdie sa tiež konštatuje, že na zlepšenie etnickej diverzity nie sú vypracované žiadne zásady pre nábor do policajného zboru.

"Prípady etnického profilovania a nadmerného použitia sily sú prejavmi rasizmu v policajnej práci, ktoré musia krajiny EÚ riešiť," uviedla riaditeľka FRA Sirpa Rautiová. Na členov Únie aj policajné orgány sa obrátila s výzvou, aby urýchlene prijali opatrenia na odstránenie rasizmu v policajnej práci.

Rasizmus v polícii má podľa FRA ďalekosiahlejšie dôsledky vrátane podnecovania sociálneho vylúčenia a poškodzovania dôvery v policajné zložky.

Agentúra vo svojej vlaňajšej správe zistila, že osoby tmavšej pleti boli vo všetkých 27 krajinách EÚ vystavené zvýšenej miere diskriminácie, pričom 45 percent respondentov v celoeurópskom prieskume uviedlo, že boli poznačení rasizmom. V porovnaní s rokom 2016 išlo o nárast o šesť percentuálnych bodov. Najvyššiu mieru diskriminácie evidovali v Nemecku a Rakúsku.