Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Agentúra Fitch potvrdila rating Číny na úrovni A+

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Fitch potvrdila rating Číny ako emitenta dlhodobých záväzkov (IDR) v zahraničnej mene na úrovni A+. Vyhliadky ratingu sú stabilné.

Hongkong 31. augusta (TASR) - Agentúra Fitch Ratings potvrdila svoje hodnotenie úverovej bonity Číny. Zhoršila však prognózu tohtoročného rastu čínskej ekonomiky. Takisto varovala pred rizikami, ktoré spôsobuje vysoké zadlženie.

Fitch potvrdila rating Číny ako emitenta dlhodobých záväzkov (IDR) v zahraničnej mene na úrovni A+. Vyhliadky ratingu sú stabilné.

Pozitívnymi faktormi pre ratingy Číny sú silné externé financie a veľkosť jej ekonomiky. Naopak, negatívny vplyv majú fiškálne riziká a riziká ohrozujúce makrofinančnú stabilitu, ktorých dôvodom je vysoká zadlženosť nevládneho a kvázi vládneho sektora, ako aj príjmy na obyvateľa, ktoré sú nižšie v porovnaní s ďalšími krajinami s ratingom na úrovni A.

Spomaľovanie rastu ekonomiky a zhoršovanie situácie v realitnom sektore sú faktory, ktoré by mohli prehĺbiť problémy spojené s vysoko zadlženou ekonomikou a predstavovať riziká pre verejné financie.

Fitch znížila svoju prognózu rastu čínskej ekonomiky v tomto roku na 4,8 %. Ešte v júni počítala s expanziou o 5,6 %. Podľa agentúry sa totiž vytráca stimul, ktorým bolo zrušenie protipandemických opatrení.

"Oslabenie realitného sektora bude mať naďalej negatívny vplyv na domáci dopyt," uviedla agentúra. "Nízky zahraničný dopyt bude naďalej výrazne negatívne ovplyvňovať export a výrobnú aktivitu.