Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Agentúra Frontex pozastavila hliadkové lety poľského lietadla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruská stíhačka sa podľa rumunského ministerstva obrany priblížila k poľskému lietadlu hliadkujúcemu nad Čiernym morom pre Frontex.

Varšava 9. mája (TASR) - Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) v pondelok uviedla, že pozastavila hliadkové lety poľského lietadla, ku ktorému sa v piatok nad Čiernym morom nebezpečne priblížila ruská stíhačka. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Ostatné hliadkové lety budú pokračovať podľa plánu, dodala agentúra Frontex. Hovorkyňa poľskej pohraničnej stráže povedala, že predmetné rozhodnutie prijali spoločne.

Ruská stíhačka sa podľa rumunského ministerstva obrany priblížila k poľskému lietadlu hliadkujúcemu nad Čiernym morom pre Frontex. K incidentu prišlo v medzinárodnom vzdušnom priestore v oblasti predurčenej pre operácie Rumunska.

Podľa poľskej pohraničnej stráže vykonala posádka ruskej stíhačky Su-35 "agresívne a nebezpečné manévre", v dôsledku ktorých stratila poľská posádka dočasne kontrolu nad svojím lietadlom.

Varšava v pondelok tento incident označila za provokáciu. Hovorca poľskej vlády Piotr Müller uviedol, že Moskva sa takýmito incidentmi snaží len odpútať pozornosť od zlyhaní vo vojne na Ukrajine a spraviť dojem na obyvateľov Ruska.