Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Agentúra Stratfor: S príchodom jari sa zvýši v Rakúsku nápor migrantov

Migranti čakajú za oplotením v rakúskom pohraničnom meste Spielfeld, archívne foto z 8. decembra 2015. Foto: TASR/AP

Rakúska vláda oznámila začiatok stavebných prác a príprav zariadení na zavedenie hraničných kontrol na svojej strane Brennerského priesmyku, ktorý je hlavným alpským hraničným prejazdom s Talianskom.

Austin 19. apríla (TASR) - V Európe sa začína jar a Rakúsko sa obáva, že po jej príchode bude čoskoro nasledovať nápor veľkého množstva migrantov, uvádza vo svojej analýze americká súkromná konzultačná spravodajská agentúra Stratfor.

Rakúska vláda preto 12. apríla oznámila začiatok stavebných prác a príprav zariadení na zavedenie hraničných kontrol na svojej strane Brennerského priesmyku, ktorý je hlavným alpským hraničným prejazdom s Talianskom.

Viedeň v tejto súvislosti uviedla, že kontroly sa budú vykonávať iba v prípade nutnosti. Stratfor však uvádza, že obavy rakúskej vlády sú oprávnené: s príchodom jari a leta - teda lepšieho počasia - sa čoraz viac migrantov odhodlá na cestu v člnoch cez Stredozemné more, ktoré prepája Taliansko so severnou Afrikou. Talianske úrady už v minulosti povolili migrantom, aby pokračovali vo svojej ceste ďalej na sever a práve tejto možnosti chce Viedeň zabrániť.

Rozhodnutie Rakúska z pohľadu európskych partnerov pôsobí kontroverzne, píše Stratfor. Eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos navrhované kontroly kritizoval a podpredseda talianskej vlády pre európske záležitosti Sandro Gozi vyzval Viedeň na ich prehodnotenie.

Opatrenie pritom označil za "vážny omyl, ktorý porušuje európske pravidlá". V čase nadchádzajúcich prezidentských volieb, ktoré sa v Rakúsku konajú 24. apríla, Rím obvinil Viedeň, že ide o čisto politický krok.
Ilustračné foto
Foto: TASR/AP

Rakúsky kancelár Werner Faymann však vyhlásil, že za toto rozhodnutie berie "plnú zodpovednosť". Rakúsko musí podľa neho urobiť niečo, aby predišlo hroziacej extrémnej situácii, ktorá môže nastať s prichádzajúcim náporom migrantov. Rakúsko už od vlaňajšieho vypuknutia migračnej krízy prijalo viacero rozhodných opatrení - okrem iných obnovenie dočasných kontrol na svojich hraniciach so Slovinskom či kvót na prijímanie žiadostí o azyl.

Stratfor však upozorňuje, že pokiaľ Rakúsko skutočne implementuje rozsiahle kontroly v oblasti Brenneru, politické a ekonomické dôsledky tohto činu sa prejavia v celom dotknutom regióne.

Cez Brennerský priesmyk prejde každoročne vyše desať miliónov vozidiel. Tento priechod je jedným z najvýznamnejších alpských priesmykov a jednou z hlavných ciest spájajúcich oblasť strednej Európy a Balkánu.

Brennerský priesmyk je navyše pre niekoľko štátov strategicky dôležitou zásobovacou a dopravnou trasou, medzi ktoré patria tiež Rakúsko a Taliansko, ktoré je druhým najväčším obchodným partnerom Viedne. Priesmyk je tiež vyhľadávaným cieľom návštevníkov talianskej i rakúskej časti Álp.

Hraničné kontroly môžu navyše spôsobiť vážne dopravné zápchy na už i tak vyťaženej cestnej komunikácii. Zavedenie hraničných kontrol zvýši v každom prípade vyvážajúcim spoločnostiam náklady na dopravu a môže poškodiť turizmus, konštatuje Stratfor.
Na archívnej snímke migranti
Foto: TASR - Michal Svítok

Rakúsko považuje pasové kontroly za jeden z hlavných nástrojov na to, aby prinútilo Taliansko pristúpiť k účinnejšej registrácii a ubytovávaniu migrantov.

Od začiatku tohto kalendárneho roka sa do Talianska po mori v člnoch úspešne preplavilo približne 20.000 migrantov. Stratfor upozorňuje, že väčšina talianskych migrantov pochádza z krajín subsaharskej Afriky a nie sú preto oprávnení na získanie azylu v Európe. V realite sa podarí deportovať iba minimum z nich, píše Stratfor. Talianske úrady totiž pred migrantmi často privierajú oči. Množstvo z nich z Talianska aj tak odcestuje a plánuje sa dostať do severnej Európy.

Hoci sú štatistiky Talianska pokiaľ ide o počet nových zaregistrovaných migrantov v porovnaní s Gréckom (153.000) v rovnakom časovom období relatívne malé, pohyb migrantov cez Taliansko sa bude s čoraz priaznivejšími poveternostnými podmienkami iba zintenzívňovať.

Stratfor sa tiež zamýšľa nad situáciou, ktorá by nastala, pokiaľ Rakúsko obnoví kontroly na všetkých svojich hraničných priechodoch s Talianskom. V tomto prípade by podľa autorov tohto textu mohli začať migranti stanovať pozdĺž severnej talianskej hranice. To by následne viedlo k rovnakej situácii, aká nastala okolo obce Idomeni v severnom Grécku, kde tisíce ľudí čakajú na možnosť postupovať ďalej do Európy cez Macedónsko.

Niektorí migranti sa preto môžu pokúsiť prejsť z Talianska do Francúzka, ktoré v reakcii na to zrejme obnoví pasové kontroly na hraniciach s Talianskom - Paríž už takéto opatrenie zaviedol dočasne vlani. Stratfor preto predpokladá prudkú reakciu Ríma na nové protiimigračné opatrenia svojich susedov, pretože ich môže vnímať ako pokus o izoláciu. Predstavitelia Nemecka a Európskej únie by potom v nasledujúcich týždňoch pracovali na deeskalácii bilaterálneho napätia v regióne.
Migranti, ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Brennerský priesmyk sa dlho považoval za symbol priateľstva medzi Talianskom a Rakúskom, ktoré počas prvej svetovej vojny bojovali o spoločne zdieľané hranice tohto tirolského regiónu. Zavedenie Schengenskej dohody, ktorou sa odstránili hraničné kontroly medzi jednotlivými štátmi Európskej únie, prispelo k opätovnému zjednoteniu Tirolska a umožnilo ľuďom z oboch strán slobodne sa pohybovať v celom regióne rozkladajúcom sa naprieč oboma štátmi.

V ostatných týždňoch sa však tento alpský priesmyk stal znova symbolom európskej nejednoty. Migračná kríza členské štáty únie prinútila, aby prijímali jednostranné opatrenia, čím sa iba zhoršil základný politický rozkol v rámci európskeho kontinentálneho bloku. Rozhodnutie Rakúska je preto iba ďalším podobným krokom v tomto smere, uzatvára Stratfor.