Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Agrofert Andreja Babiša vyšetruje OLAF

Český minister financií a predseda hnutia ANO Andrej Babiš Foto: TASR/Michal Svítok

Prípad na základe anonymného trestného oznámenia vyšetruje od konca minulého roka aj Polícia ČR.


Praha/Brusel 2. marca (TASR) - Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) vyšetruje okolnosti dotovania výstavby farmy Bocianie hniezdo v komplexe Agrofertu podnikateľa slovenského pôvodu Andreja Babiša, aktuálne vicepremiéra a ministra financií ČR. Informácie priniesli dnes internetové servery Neovlivni.cz a Novinky.cz.

OLAF, ako vyplýva z jeho stanoviska, začal po predbežnej analýze s vyšetrovaním v danej kauze. Dotácia 50 miliónov Kč na výstavbu spomínanej farmy pochádzala z európskych fondov na podporu cestovného ruchu. Tento program je určený na podporu malých a stredne veľkých podnikov. Farma najskôr patrila pod koncern Agrofert, ktorý najskôr opustila, aby sa do neho ex post oficiálne vrátila.

Spoločnosť, ktorú podľa mediálnych informácií charakterizujú anonymné akcie a netransparentná vlastnícka štruktúra, vznikla údajne iba krátko pred udelením dotácie premenovaním z pôvodnej firmy ZNN Agro Pelhřimov z Babišovho koncernu.

O päť rokov neskôr, čo je minimum obdobia, keď sa adresát dotácie musí o projekt starať, kúpila spomínanú farmu spoločnosť Inoba, ktorej majiteľom je a.sk. Synbiol. Jej jediným vlastníkom je podľa výpisu z obchodného registra práve Andrej Babiš.

Prípad na základe anonymného trestného oznámenia vyšetruje od konca minulého roka aj Polícia ČR.

Hovorca Agrofertu Karel Hanzelka porušenie zákona opakovane odmietol a pripomenul, že projekt má za sebou viaceré kontroly úradov.

Bocianie hniezdo (Čápí hnízdo), ktoré leží necelých 60 km juhovýchodne od Prahy medzi Benešovom a Olbramovicami, ponúka podľa webovej stránky reprezentačné priestory pre usporiadanie konferencií, firemných alebo spoločenských akcií, ako aj odpočinok v krásnom prírodnom prostredí s možnosťou celého radu relaxačných a športových aktivít.

OLAF sa zaoberá aj skúmaním dotácií pre Agrofert pre podozrenie, že spoločnosť prostredníctvom skrytého lobbingu v štátnej správa zmenila pravidlá čerpania dotácií vo svoj prospech.