Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

AI obvinila Islamský štát z vojnových zločinov v Iraku

Na nedátovanej snímke je americký novinár v prítomnosti jedného z militantov Islamského štátu. Táto snímka vznikla z videa, ktoré ukazuje popravu novinára. Foto: TASR/AP

Správa AI dokumentuje niekoľko prípadov, v ktorých militanti masovo - v skupinách - pozabíjali jezídskych mužov a chlapcov.

Bagdad 2. septembra (TASR) - Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) v dnes vydanej správe obvinila militantnú organizáciu Islamský štát zo systematického masového zabíjania, únosov a etnických čistiek v severnom Iraku, ktoré možno považovať za vojnové zločiny. Informovala o tom agentúra AP.

Extrémisti, ktorí v júni obsadili časti severného a západného Iraku, podľa tejto organizácie sídliacej v Londýne systematicky napadajú náboženské menšiny. Bojovníci Islamského štátu podľa nej vyhnali kresťanov, šiitov, jezídov a ďalších z ich domovov.

Správa AI dokumentuje niekoľko prípadov, v ktorých militanti masovo - v skupinách - pozabíjali jezídskych mužov a chlapcov. Dokumentuje tiež únos stoviek jezídskych žien a detí s tým, že osud väčšiny z nich zostáva nejasný.

Vyše 100 rodinných príslušníkov nezvestných irackých vojakov unesených v júni militantmi Islamského štátu vtrhlo dnes do budovy parlamentu v Bagdadu, kde porozbíjalo zariadenie. Agentúre Reuters to povedal očitý svedok.

Príbuzní vojakov, ktorých odviedli militanti z Tikrítu, mali dnes hovoriť v parlamente o osude vojakov. Namiesto toho vyvolali pred budovou násilný protest a následne si vynútili vstup do budovy, kde podľa jedného zo svedkov "zmlátili niekoľko strážcov a funkcionárov a porozbíjali zariadenie v zasadacej sále."