Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Amnesty International poukazuje na policajnú brutalitu v Keni

Kenský policajt nesie študentku počas protestov v hlavnom meste Nairobi. Foto: TASRAP

V správe organizácia podrobne opisuje policajné násilie v niektorých častiach hlavného mesta Nairobi a tiež v meste Kisumu na východe krajiny.

Johannesburg 30. októbra (TASR) - Kenská polícia po opakovaných prezidentských voľbách používa proti demonštrantom "neprimerané násilie", vyplýva to z v pondelok zverejnenej správy ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI), na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

V správe AI podrobne opisuje policajné násilie v niektorých častiach hlavného mesta Nairobi a tiež v meste Kisumu na východe krajiny, poukazujúc na niekoľko povolebných prestreliek medzi políciou a stúpencami opozície, pri ktorých došlo k smrteľným zraneniam demonštrantov.

Počas volebného dňa polícia zastrelila v Kisume dvoch demonštrantov. Ďalšieho muža v Kisume ubili na smrť. V chudobnej štvrti Mathare v Nairobi prišiel zasa v dôsledku policajnej streľby o život komunitný pracovník, vyhlásila AI.

Násilie vypuklo po štvrtkovej kontroverznej opakovanej voľbe prezidenta, keď najvyšší súd vyhlásil výsledky augustovej voľby za neplatné, pripomína agentúra DPA.

"Sme tu svedkami policajných represálií; očividného pokusu zastrašiť a potrestať stúpencov opozície," uviedol šéf Amnesty International v Keni Justus Nyang'aya.

Vyhlásenie AI tiež poukazuje na násilie medzi stúpencami oboch hlavných politických predstaviteľov. Podľa AI okrem policajnej brutality došlo v Nairobi aj k prípadom násilia a zastrašovania podporovateľmi oboch hlavných politických predstaviteľov - úradujúceho prezidenta Uhurua Kenyattu a opozičného lídra Railu Odingu.

Kenská volebná komisia po sčítaní 90 percent odovzdaných hlasov v opakovaných voľbách uviedla, že zvíťazil Kenyatta so ziskom 7,1 milióna hlasov. Podľa Odingu však úradujúci prezident nemohol - vzhľadom na nízku, len zhruba tretinovú účasť - reálne získať viac než 3,5 milióna hlasov.

Očakáva sa, že pondelňajšie oznámenie oficiálnych volebných výsledkov s obrovským náskokom Kenyattu budú pravdepodobne sprevádzať ďalšie protesty.