Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

AI: Rusko a sýrska armáda systematicky útočili na nemocnice v Aleppe

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V správe o úmrtí civilistov AI uviedla, že Rusko zrejme pri útokoch na ciele v obytných oblastiach, vrátane nemocníc, zrejme používalo medzinárodne zakázanú kazetovú muníciu a neriadené bomby.

Bejrút 3. marca (TASR) - Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) má dôkazy o tom, že ruské a sýrske vládne sily systematicky útočili na nemocnice v provincii Aleppo. AI toto konanie označila za súčasť ich vojenskej stratégie a upozornila, že to môže byť posudzované ako vojnový zločin.

Vo svojej dnes zverejnenej správe AI uvádza, že má dôkazy o najmenej šiestich zámerných útokoch na nemocnice v provincii Aleppo, ku ktorým došlo počas uplynulých 12 týždňov. Organizácia s odvolaním sa na svedkov dodala, že v blízkosti zasiahnutých nemocníc neboli žiadne vojenské objekty ani vojenský personál.

Pri týchto útokoch prišli podľa správy o život najmenej traja civilisti vrátane jedného zdravotníka. Zranených bolo ďalších 44 ľudí.

Do začiatku čiastočného prímeria, ktoré v Sýrii platí od 27. februára, bola provincia Aleppo dejiskom prudkých bojov. Cieľom sýrskej armády podporovanej ruským letectvom bolo zničiť zásobovacie trasy protivládnych povstalcov zo susedného Turecka a opätovne dobyť povstalcami obsadené lokality. Práve vďaka ruským náletom bola operácia sýrskej armády pomerne úspešná. Za následok však mala okrem obetí na životoch aj ďalší exodus civilného obyvateľstva.

Práve táto operácia spôsobila prerušenie mierových rokovaní, ktoré sa pod dohľadom OSN začali vo februári v Ženeve. Rokovania by sa mali obnoviť na budúci týždeň.

AI v dnešnej správe tvrdí, že útoky na zdravotnícke zariadenia mali pripraviť pôdu pre pozemnú operáciu sýrskej armády pri jej postupe v provincii Aleppo.

V súvislosti s útokmi na nemocnice nielen v Sýrii, ale aj v Jemene a ďalších oblastiach bojov začalo päť nestálych členov Bezpečnostnej rady OSN pripravovať rezolúciu žiadajúcu zákaz útokov na nemocnice a zdravotnícke zariadenia.

Egypt, Japonsko, Španielsko, Nový Zéland a Uruguaj chcú v rezolúcii upozorniť, že útoky tohto druhu sú porušením medzinárodného práva a ich páchatelia sa budú zodpovedať pred súdom.

Výkonný riaditeľ humanitárnej organizácie Lekári bez hraníc (MSF) Jason Cone pre francúzske médiá uviedol, že vlani sa 63 nemocníc a kliník podporovaných MSF v Sýrii stalo terčom útokov až 94-krát. Cone v tejto súvislosti upozornil na "zarážajúcu nečinnosť" v Ženeve sídliacej komisie, ktorej úlohou je zhromažďovať a zverejňovať informácie o takýchto prípadoch. Cone uviedol, že plne podporuje iniciatívu pätice nestálych členov BR OSN, i keď uznal, že nebude mať právne záväzný charakter, "odsúdi (však) tieto útoky a zabráni tomu, aby boli vnímané ako niečo normálne a v konflikte prijateľné".

Rusko nie je prvýkrát terčom kritiky zo strany AI, ktorá ho už vlani v decembri obvinila, že pri náletoch ruských lietadiel v Sýrii zahynuli stovky sýrskych civilistov. AI kritizovala aj "hanebné zlyhanie" Moskvy, ktorá neprebrala zodpovednosť za smrť civilistov.

V správe o úmrtí civilistov AI uviedla, že Rusko zrejme pri útokoch na ciele v obytných oblastiach, vrátane nemocníc, zrejme používalo medzinárodne zakázanú kazetovú muníciu a neriadené bomby.