Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

AI: Utajovanie vojenských strát svedčí o tom, že Putin má čo skrývať

Ruský prezident Vladimir Putin, archívne foto Foto: TASR/AP

Putinov nový výnos sa objavil na pozadí opakujúcich sa podozrení a obvinení.

Kyjev/Moskva 29. mája (TASR) - Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) kritizovala dnes výnos ruského prezidenta Vladimira Putina, na základe ktorého sú informácie o ruských vojakoch padlých v čase mieru štátnym tajomstvom. AI tento výnos označila za ďalší útok na slobodu prejavu v Rusku.

Riaditeľ AI pre Európu a strednú Áziu John Dalhuisen vo svojom vyhlásení upozornil, že prezidentský výnos nie je len obmedzením slobody prejavu, ale "obsahuje aj zlovestné náznaky, ktoré podnecujú špekulácie, že prezident Putin má čo skrývať - najmä pokiaľ ide o straty, ktoré ruská armáda utrpela na Ukrajine".

Dalhuisen upriamil pozornosť aj na fakt, že Putinov nový výnos sa objavil na pozadí opakujúcich sa podozrení a obvinení, že Rusko separatistom na východe Ukrajiny pomáha dodávkami zbraní a streliva i poskytovaním výcviku a vojenských špecialistov.

Putinov výnos vyvoláva podľa Dalhuisena celý rad otázok, napríklad o tom, či úrady budú viesť vyšetrovanie pre podozrenie z vlastizrady za to, že novinári či ľudskoprávni aktivisti informovali verejnosť o ruských obetiach na Ukrajine.

Dalhuisen dodal, že na základe výnosu rodiny vojakov padlých počas tzv. špeciálnych operácií tiež nedostanú informácie o osude svojich blízkych.

AI vo svojom vyhlásení pripomenula, že Kremeľ opakovane odmieta podozrenia o akejkoľvek forme účasti na ozbrojenom konflikte na východe Ukrajiny. Družicové snímky i ďalšie dôkazy však podľa AI svedčia o kumulácii ruských vojakov a výzbroje na východe Ukrajiny i o podnecovaní separatistov k páchaniu vojnových zločinov.

Agentúra Ukrinform poznamenala, že až do podpísania výnosu o utajení vojenských strát v čase mieru boli v Rusku predmetom štátneho tajomstva len počty vojakov padlých v čase vojny.



Pred dvoma týždňami v Moskve zverejnili správu o aspektoch "vpádu Ruska na Ukrajinu". Podľa nej prišlo na východe Ukrajiny o život najmenej 220 ruských vojakov. Rusko účasť svojich vojakov v konflikte na východe Ukrajiny doteraz striktne odmieta.

V správe sa však uvádza, že pred odchodom na východ Ukrajiny ruských vojakov prepustili z armády a stali sa dobrovoľníkmi.

Základ tejto správy nazvanej "Putin. Vojna" vypracoval zavraždený ruský opozičný politik Boris Nemcov a dokončili ju jeho kolegovia z opozície. Správa obsahuje aj svedectvá a dôkazy o zasahovaní Ruska do vývoja na Ukrajine i Nemcovove vlastné zistenia o vplyve Ruska na ukrajinskú politiku a o prítomnosti ruských vojakov na ukrajinskom Donbase.

Ako dôkaz o tom bol minulý týždeň v médiách prezentovaný prípad dvoch Rusov zajatých na východe Ukrajiny. Podľa Kyjeva sú ruskými dôstojníkmi operujúcimi na strane separatistov na východe krajiny. Ruské ministerstvo obrany však tvrdí, že obaja muži už nie sú aktívnymi príslušníkmi ruských ozbrojených síl. Obaja zajatci však na viacerých videách tvrdili, že na Ukrajine boli na rozkaz svojich veliteľov.