Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Incident na letisku v Halifaxe spôsobilo priskoré klesanie Airbusu 320

Lietadlo spoločnosti Air Canada na linke 624 stojí vedľa dráhy na medzinárodnom letisku Stanfield v Halifaxe 29. marca 2015. Lietadlo Airbus A 320 po "prudkom" pristátí v zlom počasí na letisku v Halifaxe zišlo z pristávacej dráhy. Foto: TASR/AP

Po tvrdom dosadnutí sa stroj bez predného podvozku kĺzal ešte 300 metrov, kým sa definitívne zastavil.

Halifax 30. marca (TASR) - Lietadlo spoločnosti Air Canada, ktoré v nedeľu po tvrdom pristátí na letisku v Halifaxe zišlo z dráhy, začalo priskoro klesať. Na tlačovej konferencii to uviedol Mike Cunningham z kanadského úradu pre bezpečnosť dopravy.



Podľa Cunninghama, ktorého citovala agentúra DPA, Airbus A320 pri pristávaní dosadol asi 350 metrov pred začiatkom dráhy. Zachytil pritom antény v areáli letiska a v dôsledku toho mu odtrhlo podvozok.

Po tvrdom dosadnutí sa stroj bez predného podvozku kĺzal ešte 300 metrov, kým sa definitívne zastavil. Navyše mu odtrhlo aj jeden motor a poškodil elektrické vedenie.

"Povedal by som, že mali šťastie," konštatoval Cunningham na adresu 133 cestujúcich a piatich členov posádky.

Incident v kanadskej provincii Nové Škótsko si vyžiadal 23 zranených. Až na jedného cestujúceho mohli všetci ostatní po ošetrení opustiť nemocnice.

Airbus A320 odštartoval v sobotu večer miestneho času z Toronta a na medzinárodnom letisku v Halifaxe pristával v hustom snežení.