Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Ajatolláh Chameneí znovu pohrozil odvetnými opatreniami voči Izraelu

Na snímke ajatolláh Alí Chameneí, archívne foto. Foto: TASR/AP

Chameneí uviedol, že útok na areál iránskeho konzulátu v sýrskom Damasku bol v rozpore s medzinárodnými dohodami o nedotknuteľnosti diplomatických priestorov.

Teherán 10. apríla (TASR) - Najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí v stredu opäť varoval Izrael, že bude "potrestaný" za letecký útok na iránsky konzulát v sýrskej metropole Damask, pri ktorom zahynulo sedem príslušníkov iránskych Revolučných gárd vrátane dvoch generálov. Útok si dovedna vyžiadal 12 obetí. TASR informuje na základe správ agentúr AFP a AP.

"Zlý režim urobil v tejto záležitosti chybu; musí byť potrestaný a bude potrestaný," povedal Chameneí v televíznom prejave v Teheráne po modlitbách sprevádzajúcich sviatok íd al-fitr, ktorým sa končí moslimský pôstny mesiac ramadán.

Chameneí uviedol, že útok na areál iránskeho konzulátu v sýrskom Damasku bol v rozpore s medzinárodnými dohodami o nedotknuteľnosti diplomatických priestorov.

Konzuláty a veľvyslanectvá štátov v akejkoľvek krajine sú územím príslušného štátu, povedal ajatolláh. "Keď zaútočili na náš konzulát, znamená to, že zaútočili na naše územie," dodal.

Chameneí opakovane sľuboval, že sa pomstí za útok, z ktorého bol všeobecne obviňovaný úhlavný nepriateľ Iránu - Izrael. Jeden z Chameneího poradcov v nedeľu varoval, že izraelské veľvyslanectvá "už nie sú bezpečné".

Izrael minulý týždeň po iránskych hrozbách odvety uviedol, že zvýši opatrenia na posilnenie svojej bezpečnosti.

Irán neuznáva Izrael a obe krajiny už roky vedú tieňovú vojnu. Irán obviňuje Izrael z toho, že stojí za vlnou sabotážnych útokov a atentátov zameraných na jeho jadrový program.