Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

V kauze úniku kalu v Ajke pokračoval obnovený súdny proces

Pohľad na pretrhnutú hrádzu skládky s červeným toxickým kalom z hlinikárne na spracovanie bauxitu Timfoldgyar pri Ajke v maďarskej obci Kolontár 6. októbra 2010. Foto: TASR/AP

PRi ekologickej katastrofe na západe Maďarska sa 4. októbra 2010 pretrhla hrádza odkaliska a toxický červený kal zaplavil obce Kolontár, Devecser a Somlóvásárhely.

Budapešť 22. januára (TASR) - Na súde v Győri pokračoval v pondelok štvrtým dňom obnovený súdny proces v kauze tragického úniku kalu z odkaliska hlinikárne v Ajke, pri ktorom v roku 2010 zomrelo desať ľudí. Podľa agentúry MTI na pojednávaní vypovedal hlavný obvinený Z. B. - bývalý generálny riaditeľ hlinikárskej spoločnosti Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL).

Obvinený poprel obvinenie zo zámerného zavádzajúceho informovania verejnosti a podčiarkol úsilie vynaložené na zmiernenie škôd.

Z. B. zdôraznil, že zamestnanci hlinikárne v prvých minútach katastrofy okrem iného zastavili výrobu, poskytli informácie a pomoc, prišli na miesto úniku, podieľali sa na koordinovaní záchranných prác, pripravili potrebné prístroje na meranie z vrtuľníka a začali stavať ochrannú hrádzu.

Pojednávanie pokračuje v utorok ďalším vypočúvaním hlavného obvineného.

Odvolací súd v Győri vlani 2. februára zrušil platnosť verdiktu prvostupňového súdu a nariadil nový súdny proces.

Prvostupňový súd vo Veszpréme 28. januára 2017 zbavil viny všetkých 15 obvinených osôb. V zdôvodnení rozsudku uviedol, že dôvodom katastrofy bola strata stability podložia odkaliska, čo spôsobilo narušenie hrádze.

Prokurátor Péter Fejes sa proti verdiktu prvostupňového súdu odvolal.

Prokuratúra v tejto kauze obžalovala 15 zamestnancov spoločnosti MAL vrátane jej generálneho riaditeľa. V súdnom procese, ktorý sa začal 25. septembra 2012, vypovedalo 232 poškodených a 132 svedkov.

Ekologická katastrofa na západe Maďarska, pri ktorej sa 4. októbra 2010 pretrhla hrádza odkaliska a toxický červený kal zaplavil obce Kolontár, Devecser a Somlóvásárhely, si vyžiadala desať obetí na životoch. Ďalších viac ako 200 ľudí vyviazlo so zraneniami. Zničených bolo zhruba 400 domov i celý ekosystém rieky Marcal.

spravodajca TASR Ladislav Vallach