Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ak bude Trump prezidentom, sľubuje posilniť rozpočet armády

D. Trump Foto: TASR AP

Zdôraznil, že súčasná armáda je nepostačujúca, pokiaľ ide o hrozby, ktorým USA čelia.

Washington 7. septembra (TASR) - Americký prezidentský kandidát Donald Trump vyzval dnes na budovanie "mieru z pozície sily" a zaviazal sa posilniť rozpočet armády, ak bude v novembri zvolený za šéfa Bieleho domu.

Newyorský miliardár povedal, že bude požadovať, aby Kongres zrušil škrty v amerických výdavkoch na obranu, ktoré vstúpili do platnosti, keď sa kongresmanom v roku 2013 nepodarilo dohodnúť na rozpočte.

A zdôraznil, že súčasná armáda je nepostačujúca, pokiaľ ide o hrozby, ktorým Spojené štáty čelia, informovala tlačová agentúra DPA.

"Dejiny ukazujú, že keď nie je Amerika pripravená, je nebezpečenstvo najväčšie," uviedol v príhovore vo Filadelfii, zameranom na národnú bezpečnosť. "Chceme sa vyhnúť konfliktu a zabrániť mu prostredníctvom našej jednoznačnej vojenskej prevahy."

Výdavky USA na obranu vlani prekročili 600 miliárd dolárov.

Spomínané parlamentné škrty znížili výdavky na rezort obrany i vnútroštátnu bezpečnosť s cieľom vyvinúť nátlak na Kongres, aby sa dohodol na kontrole rozpočtových výdavkov.



Republikánsky prezidentský kandidát Trump navrhol, aby mali americké pozemné sily približne 540.000 vojakov v aktívnej službe, námorná pechota 36 práporov, námorné sily 350 lodí a vzdušné sily 1200 bojových lietadiel.

V prejave vo Filadelfii tiež navrhol vývoj nového systému raketovej obrany.

Trump tvrdí, že vyššie vojenské výdavky zafinancuje "rozumnými reformami", ktoré zabránia plytvaniu vlády.

Mexický minister odstúpil z funkcie týždeň po stretnutí s Trumpom

Mexický minister financií Luis Videgaray Caso odstúpil dnes z funkcie týždeň po tom, ako sa americký republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump stretol s mexickým prezidentom Enriquem Peňom Nietom.

S odvolaním sa na oznámenie hovorkyne ministerstva financií Claudie Algorriovej o tom informovala agentúra AP.

Videgaray Caso svoje rozhodnutie oznámil dnes prezidentovi Peňovi Nietovi.

Hovorkyňa dôvod odstúpenia šéfa rezortu financií neuviedla. AP však upozornila, že nasleduje týždeň po stretnutí Donalda Trumpa s prezidentom Peňom Nietom v uplynulom týždni v mexickej metropole.

Na snímke mexický exminister financií Luis Videgaray.
Foto: TASR/AP


Kancelária prezidenta odchod ministra bezprostredne nekomentovala. K výmene vo vláde sa Peňa Nieto vyjadrí neskôr v priebehu dňa.

Mexický prezident sa po Trumpovej návšteve stal terčom značnej kritiky. Sťažnosti smerovali predovšetkým na zlé rady zo strany jeho spolupracovníkov, aby Trumpa pozval.

Priebeh spoločného stretnutia neskôr rozdielne hodnotili obaja politici - mexický prezident, ale aj Trump.