Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Ak sa chce Kórea zjednotiť s KĽDR, musí sa zbaviť závislosti od USA

Na archívnej snímke z 25. júla 2013 severokórejský líder Kim Čong-un Foto: TASR/AP

Južná Kórea by mala znížiť svoju závislosť od Spojených štátov a spoločne so Severnou Kóreou urobiť kroky k nezávislému zjednoteniu vlasti.

Pchjongjang 12. februára (TASR) - Južná Kórea by mala "znížiť svoju závislosť od Spojených štátov a spoločne so Severnou Kóreou urobiť kroky k nezávislému zjednoteniu vlasti". Uviedol to predstaviteľ severokórejského Výboru pre mierové zjednotenie Kórey (CPRF) vo vyhlásení zverejnenom dnes v miestnych novinách.

Juhokórejské úrady "čelia vyhliadke potupného konca, ak budú ďalej slepo kopírovať politiku americkej administratívy zameranú na podkopávanie mieru a stability na Kórejskom polostrove", píše sa v stanovisku nemenovaného činiteľa CPRF, ktorý je orgánom severokórejskej Strany práce.

"KĽDR získala prístup ku kompaktným a vysoko presným jadrovým prostriedkom so zámerom dosiahnuť rozhodné víťazstvo v konfrontácii so Spojenými štátmi na svojom území," uvádza sa ďalej vo vyhlásení.

CPRF varoval, že ak bude Soul pokračovať v provokáciách iniciovaných americkou armádou "so zámerom poškodzovať Severnú Kóreu, stane sa cieľom odvetného útoku Pchjongjangu".