Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Sulík: Turecko sa pred očami demokratického sveta mení na diktatúru

Na snímke slovenský europoslanec Richard Sulík pred prezentáciou programových priorít SK PRES v pléne Európskeho parlamentu v stredu 6. júla 2016 v Štrasburgu. Foto: TASR - Michal Svítok

Podľa predsedu SaS Turecko, ako diktatúra, nemôže existovať v rámci NATO ani ako člen Rady Európy či ako kandidátska krajina na vstup do EÚ. Podobný názor zastáva aj predseda EK Juncker.



Nie všetci kritici a odporcovia tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana sú pučisti, ale, žiaľ, režim sa k nim tak správa. Rozsah čistiek je ohromujúci. Uvádza sa v stanovisku strany Sloboda a Solidarita (SaS).

"Vidíme zásadný rozdiel v tom, ak je niekto nespokojný s vládou a dáva to najavo v rámci demokratických pravidiel alebo voči vláde pozdvihne zbraň a chce zmenu pomerov dosiahnuť násilím. V dnešnom Turecku sa tento rozdiel stráca a krajina sa pred očami demokratického sveta mení na diktatúru. Je pritom jasné, že Turecko, ako diktatúra, nemôže existovať v rámci NATO ani ako člen Rady Európy či ako kandidátska krajina na vstup do EÚ," hovorí predseda SaS Richard Sulík.

Premena Turecka na diktatúru bude podľa SaS znamenať aj zásadnú zmenu situácie z pohľadu utečeneckej krízy. Podľa strany Turecko už nebude bezpečnou krajinou pre Sýrčanov či Iračanov a tak sa znova zvýši nielen tlak na vonkajšie hranice EÚ, ale rovnako aj polarizácia EÚ v dôsledku ďalšej migračnej vlny.

"Vyzývame vládu Slovenskej republiky ako predsedajúcu krajinu EÚ, aby tému Turecka zasadila do centra európskych diskusií. Je to otázka európskej bezpečnosti," apeluje Sulík.

Strana sa domnieva, keďže Slovensko ako postkomunistická krajina má spolu s ďalšími krajinami východnej Európy osobitnú skúsenosť s politickými čistkami a diktatúrou jednej strany, má teda aj dôvod navyše ohradiť sa voči porušovaniu ľudských práv. Sulík zároveň vyzval i Radu Európy, ktorej je Turecko členom, aby využila svoj vplyv a zasadila sa za jeho "návrat do lona demokracií", kým je ešte čas. 

"Potlačenie pokusu o násilný prevrat sa zvrhlo na čistky za účelom absolutizácie moci jedného človeka, jednej strany. Demokratický svet takéto spôsoby nesmie pardonovať, lebo sa nám to všetkým vypomstí v ešte väčšej destabilizácii Blízkeho a Stredného východu a v ďalšom návale utečencov," uzatvára Sulík.

Ak Turecko obnoví trest smrti, podľa Junckera v EÚ nebude

Turecko nie je v stave, aby sa v najbližšom čase stalo členským štátom EÚ, a ak znovu zavedie trest smrti, všetky prístupové rokovania s ním budú okamžite ukončené, uviedol dnes podľa agentúry Reuters predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

"Som presvedčený, že Turecko v stave, v ktorom sa v súčasnosti nachádza, sa ani v najbližšom čase a ani vo vzdialenejšej budúcnosti nestane členským štátom EÚ," povedal Juncker v rozhovore pre televíziu France 2.

Dodal, že pre štát, ktorý má vo svojom legislatívnom arzenáli trest smrti, niet v Európskej únii miesta.

Jean-Claude Juncker
Foto: TASR/AP Photo


Po minulotýždňovom neúspešnom pokuse o vojenský puč bolo v Turecku zatknutých už vyše 10 000 ľudí - vrátane množstva vojakov, policajtov, prokurátorov i civilistov. Došlo tiež k suspendovaniu viac ako 60 000 štátnych zamestnancov a policajtov.

Erdogan v súvislosti s prevratom vyjadril pripravenosť schváliť opätovné zavedenie trestu smrti. V Turecku nikoho nepopravili od roku 1984 a trest smrti tam oficiálne zrušili v roku 2004.