Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Akciu pravicových radikálov v Kralupoch sprevádzali zrážky a polícia

Na manifestáciu pricestovalo asi 150 neonacistov, na ktorých čakal asi dvojnásobný počet ich odporcov.

Praha 28. septembra (TASR) - Zrážky medzi pravicovými extrémistami a ich odporcami vypukli dnes v Kralupoch nad Vltavou, ktoré boli dejiskom ôsmeho ročníku Svätováclavskej manifestácie, podujatia, ktoré až do minulého roka usporiadali v Kladne.

Na manifestáciu pricestovalo asi 150 neonacistov, na ktorých čakal asi dvojnásobný počet ich odporcov. Ochrancovia poriadku mali plné ruky práce, aby oba tábory udržali od seba.

Ako pre české médiá potvrdil hovorca polície z Mělníka Václav Tichý, príslušníkom policajného zboru sa podarilo situáciu upokojiť, aj keď dochádzalo k verbálnym stretom a lietali aj fľaše.

"Museli sme použiť donucovacie prostriedky," citovala agentúra Mediafax Tichého slová. Podľa rovnakého zdroja došlo aj k zadržaniu niekoľkých osôb, ich konečný počet bude známy až neskôr.

Premiestnenie podujatia organizovaného radikálmi vyvolalo v Kralupoch nad Vltavou odpor a viedlo k vytvoreniu iniciatívy Kralupy proti neonacizmu, ktorú symbolicky podporili aj viaceré známe české osobnosti, napríklad herci Aňa Geislerová alebo Arnošt Goldflam.