Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

EÚ: Akčný plán pre mládež vyvára možnosť partnerstiev s mladými

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Ide o prvý politický rámec pre strategické partnerstvo s mladými ľuďmi na celom svete, ktorého cieľom je vybudovať odolnejšiu, inkluzívnejšiu a udržateľnejšiu budúcnosť.

Brusel 4. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell prijali v utorok akčný plán pre mládež v rámci vonkajšej činnosti Európskej únie na roky 2022 – 2027. Informuje o tom spravodajca TASR.

Ide o prvý politický rámec pre strategické partnerstvo s mladými ľuďmi na celom svete, ktorého cieľom je vybudovať odolnejšiu, inkluzívnejšiu a udržateľnejšiu budúcnosť.

Borrell v tejto súvislosti pripomenul, že v súčasnosti žije vo svete viac mladých ľudí než kedykoľvek predtým, pričom 600 miliónov z nich žije v konfliktných alebo nestabilných zónach a približne 264 miliónov detí a mladých ľudí nenavštevuje školu.

"Posledné roky ukázali, že mladí ľudia sú najviac zaťažení bremenom kríz a nestability v dôsledku ozbrojených konfliktov, rastúcej nerovnosti a globálnych výziev, ako je zmena klímy, zhoršovanie životného prostredia alebo pandémia ochorenia COVID-19," uviedol. Dodal, že zodpovednosťou EÚ je zabezpečiť, aby mladí ľudia mali možnosti rozvoja, a preto treba investovať do ich súčasnosti i budúcnosti.

Akčný plán pre mládež spočíva na troch pilieroch činnosti, ktoré pomôžu formovať partnerstvo EÚ s mladými ľuďmi v partnerských krajinách: partnerstvo s cieľom zapájať mladých ľudí pri tvorbe politiky a rozhodovaní; partnerstvo s cieľom posilňovať ich postavenie a bojovať proti nerovnostiam; a nakoniec partnerstvo s cieľom prepájať a podporiť príležitostí pre mladých ľudí na nadväzovanie kontaktov a výmenu názorov s ich rovesníkmi na celom svete.

Na iniciatívu Mládež a ženy v demokracii bolo vyčlenených 40 miliónov eur. Fond na posilnenie postavenia mládeže je novou iniciatívou s rozpočtom desať miliónov eur, z ktorej sa bude poskytovať priama finančná podpora iniciatívam pod vedením mladých ľudí v partnerských krajinách zameraným na plnenie cieľov udržateľného rozvoja na miestnej úrovni, najmä v oblasti životného prostredia a zmeny klímy a začlenenia zraniteľných a marginalizovaných mladých ľudí.

Africko-európska akadémia mládeže poskytne finančnú podporu vo výške 50 miliónov eur na formálne a neformálne vzdelávacie príležitosti a výmeny pre mladých ľudí, ktorí chcú zlepšiť svoje vodcovské schopnosti a vytvoriť siete tvorcov zmien v Afrike.

V utorok ohlásený akčný plán pre mládež je súčasťou úsilia inštitúcií EÚ v rámci Európskeho roka mládeže 2022.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)